Witam
Ostatnio złożyłem cały napęd do mojego subwoofera w skład, którego wchodzą: wzamcniacz TDA1514A (Philips 50W) [AVT-129] + aktywny filtr niskototonowy do procesora surround z regulacją odcięcia 20-100hZ [AVT 1281]. Bardzo się rozczarowałem, ponieważ po podłączeniu wszystko niby dobrze działa, ale po przekręceniu gałki głośności o ponad połowę słychać jakieś trzaski w głośniku (wydaje mi się, że wzmacniacz jest przesterowany, ale w odfiltrowanym torze trudno to zauważyć). Po podłączeniu tego zestawu do normalnej kolumny (niskotonowy + stożek) powinien przetwarzać tylko bas, a tu szczela coś w stożku. Tak jakby nie filtrował dokładnie wyższych częstotliwości. Drugą sprawą to przydźwięk sieciowy z filtra aktywnego, który zasilany jest symetrycznym napięciem zmiennym 15V. Wartość kondensatorów C1 i C6 zwiększyłem do 2200uF i nadal jest słyszalny. Co teraz począć??? Bardzo proszę o pomoc. Zasilacz wzmacniacza zasilany jest zmiennym napięciem symetrycznym 21V, dalej idzie to na mostek 35A, a następnie na 2 kondensatory filtrujące 10000uF każdy.
Z góry dzięki.
Daniel
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z TDA1514A [AVT 129] i filtrem do suba [AVT 1281].
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy