witam!
mam problem z wyświetlaczem LCD 16*1 z zestawu wyswietla tylko 8 znaków natomiast jak podepne inny 16*2 to wyswietla całą linie znaków
czyli 16 czy moze być to wina złej procedury inicjacji lub kodu ?czy coś z LCD oba wyswietlacze sa do próby podpięte równolegle 16*2 działa poprawnie a 16*1 tylko 8 znaków.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVT-992 ZESTAW URUCHOMIENIOWY AVR i 51
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
AVT992 pierwsze "dziwy"
u mnie problem wyglada identycznie, a do tego podpięty wyswietlacz (z zestawu) daje (czyt. świeci) caly czas (a dokladnie jego połowa). Nie wiem czy tak ma być i czy w przypadku pracy w trybie 8-mio bitowym zapalone byłyby wszystkie punkty? Jak sie tego pozbyć? Nie wiem jeszcze się nad tym nie zastanawiałem. Napisałem natomiast procedurkę obsługującą led-y. Wszystko dziaa jak trzeba ale po jakiś 2-ch godzinach ciągłej pracy układ zamiera. Rusza ponownie jak szturchnę LM7805. Dziwne prawda?. Zastanawiałem się czy układzior się nie przegrzewa zbytnio i czy sprawa nie dotyczy "zimnych lutów". Jak podaje autor projektu układ nie wymaga radiatora bo pobiera mało prądu. U mnie po wypięciu wszystkich układów (został tylko RC5) układ pożerał ok 30mA prądu. Teraz pożera ponad 50 mA i grzeje się solidnie. Założyłem radiator (nie zaszkodzi) ale układ jak wspomniałem się wyłącza. Może jakieś spostrzeżenia użytkowników? Z góry dziekuje.