Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Oscyloskop cyfrowy AVT-891

Rybao
Oscyloskop cyfrowy AVT-891

Postautor: Rybao » 2 wrz 2003, o 15:35

Witam wszystkich
Jestem początkującym elektronikem - studentem jak wiaomo każdemu elektronikowi niezbędną żeczą jest dobry (przynajmniej dwukanałowy )oscyloskop. Niestać mnie na zakup oscyloskopu stacjonarnego więc pomyślałem że może zastąpi go kit AVT-891. Gdyby ktoś był w stanie mi podpowiedzieć czy wogóle dobrze myśle z zakupem takiego kitu, oraz mógł przesłać na e-maila skan opisu takiego kitu znajduje się on w EP nr.9,10,11/2000 byłbym wdzięczny. Proszę o opinie na temat kitu i podpowiedzi.
Mój e-mail rybao@poczta.onet.pl
Z góry dziękuje

Awatar użytkownika
klima
-
-

Postautor: klima » 3 wrz 2003, o 20:52

Oscyloskop moze byc ciekawy, ale nie wiem, ile by kosztowal - nie wiem, czy kit mozna gdzies dostac. Sam oscyloskop to , jak wiesz 1 kostka. Wiesz gdzie mozna to dostac?

Gość

Postautor: Gość » 3 wrz 2003, o 21:47

Dowiadywalem sie w Lublinie w AVT i można zamówić cały kit.

Awatar użytkownika
klima
-
-

Postautor: klima » 4 wrz 2003, o 10:22

Dowiadywalem sie w Lublinie w AVT i można zamówić cały kit.
Za ile? Co wchodzi w sklad zestawu - plytka i wszystkie komponenty, czy trzeba czesc we wlasnym zakresie dokupic?

Gość

Postautor: Gość » 5 wrz 2003, o 22:51

O cene się nie dowiadywałem gdyż chćę się narazie zorientowac czy będzie to dobre rozwiązanie czy też niepotrzeny wydatek. Ale wiem iż można zamówić gotowy zestaw z elementami, sama płytka drukowana bedzie zaś kosztowała w granicach 80 - 100 zł (czyli nie będzie to zbyt tanie) :(

marksx
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marksx » 6 wrz 2003, o 16:11

na allegro sa jakieś ułady philipsa czy coś takiego za 35zł
wpakujesz to do pływy głównej od starego PC (taktowanie 40Mhz) potem coś się dalej robio i masz 2 kanałowy oscyl do 40Mhz
ale można tanio na allegor kupić i w szkołach też sprzedają (mój 2 kanałowy oscyloskop kosztował 7zł z gorszami )

Awatar użytkownika
klima
-
-

Postautor: klima » 7 wrz 2003, o 13:24

na allegro sa jakieś ułady philipsa czy coś takiego za 35zł
wpakujesz to do pływy głównej od starego PC (taktowanie 40Mhz) potem coś się dalej robio i masz 2 kanałowy oscyl do 40Mhz
Masz tylko szybki przetwornik A/C, a nie oscyloskop...
ale można tanio na allegor kupić i w szkołach też sprzedają (mój 2 kanałowy oscyloskop kosztował 7zł z gorszami )
Oscyloskop analogowy juz mam - z allegro wlasnie. 7 zl za oscyloskop, powiadasz? Gdzie, kiedy?

Awatar użytkownika
klima
-
-

Postautor: klima » 7 wrz 2003, o 13:26

O cene się nie dowiadywałem gdyż chćę się narazie zorientowac czy będzie to dobre rozwiązanie czy też niepotrzeny wydatek. Ale wiem iż można zamówić gotowy zestaw z elementami, sama płytka drukowana bedzie zaś kosztowała w granicach 80 - 100 zł (czyli nie będzie to zbyt tanie) :(
No to w takim razie nie zrobiliby chyba na mnie interesu. A sam uklad mozna dostac? Kogo sie pytales? jakis mail, czy co, bo mi nie odpowiadaja w "handlowym@avt...".

marksx
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marksx » 7 wrz 2003, o 14:58

ja swój oscyl analogowy 2 kanały kupiłem ze szkolnej wyprzedaży za 7zł generator kosztował chyba 4zł

Awatar użytkownika
klima
-
-

Postautor: klima » 7 wrz 2003, o 21:49

ja swój oscyl analogowy 2 kanały kupiłem ze szkolnej wyprzedaży za 7zł generator kosztował chyba 4zł
Sprawny? No to już wiemy, dlaczego szkoły są w fatalnej sytuacji ekonomicznej...

marksx
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marksx » 7 wrz 2003, o 22:02

likwidowana była pracowani fizyczna albo kupuje go za 7zł albo idz na złom.

ciesiew

Postautor: ciesiew » 13 wrz 2003, o 11:31

Układ ZM 407 mieli w sprzedarzy w AVT ale nie mam pojęcia skąd wziąć oprogramowanie i program samego procesora obsługującego tem oscyloskop.

Awatar użytkownika
klima
-
-

Postautor: klima » 13 wrz 2003, o 17:32

Układ ZM 407 mieli w sprzedarzy w AVT ale nie mam pojęcia skąd wziąć oprogramowanie i program samego procesora obsługującego tem oscyloskop.
Mozna sprobowac napisac samemu, na dowolnym ulubionym procesorze. Noty katalogowe do sciagniecia z EP, chyba, ze znowu cos im nie dziala...

Niejaki Stanislaw

Postautor: Niejaki Stanislaw » 30 wrz 2003, o 20:08

Hehe... foolish mortal :)

Najprostsza metoda zrobienia czegos co przypomina oscyloskop cyfrowy:

przetwornik A/C --> pamiec FIFO --> mikrokontroler

Pamieci FIFO mozna kupic tu i tam po sklepach. Cala impreza polega na tym, zeby wiedziec, kiedy skonczyc (prawdziwy oscyloskop poznaje sie po tym, jak konczy ;) ) i uklad wyzwalania jest potrzebny. TTL-desperados moga sprobowac zrobic to tak: wyzwalanie sygnalem analogowym (... zycze szczescia...) powoduje natychmiastowe wylaczenie stroba zapisu i wlaczenie licznika, ktory po czasie wylacza strob odczytu do pamieci. I teraz mozna juz powoli i spokojnie odczytac probki z FIFO.

Ale to tez wcale nie jest tanie.

Sprobujmy jeszcze raz.

przetwornik A/C --> multiplekser do pamieci RAM --> mikrokontroler

Tak lepiej. Przede wszystkim RAM jest tani. No ale uklad wyzwalania pozostaje. Robienie tego bez PLD jest przyjemnoscia porownywalna z szlifowaniem prostokatnych otworow w plytce okraglym pilnikiem (ci, ktorzy to robili, wiedza).

Niejaki Stanislaw

skywalker
-
-

Postautor: skywalker » 11 lis 2003, o 16:10

a bez wyzwalania tylko w koło macieju tzn licznik i po przepełnieniu od nowa a przebiegi do kompa na żadnie a i najważniejsze jeżeli chodzi o przetwornik 7803 to można go kupić za 12zł a nie za tyle co na allegro
(ale mogę się mylić bo kto wie ceny się ciągle zmieniają )a polecam zerknąc na schemat na jednej za aukcji allegro

Wacek
-
-

Postautor: Wacek » 5 sty 2004, o 03:54

CZESC
Jesli by ktos chcial sie pobawic w zaprogramowanie mikrocotrolera,
to moge wyslac pare HI5703KCB sa to 10 , a nie 8 bit jak TDA8703.
Chyba ze ktos by chcial cos lepszego , to mam SPT7871SIQ, 100msps.
Uklady mam , mikrokontrolery tez," pare" lat doswiadczenia, ale
nie chce mi sie uczyc programowania . Ostatni raz pisalem program
w "Basic-u" 23 lata temu , czyli dosc dawno.
Pozdrowienia.

Wróć do „Kity AVT”