Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięOscyloskop cyfrowy AVT-891
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Witam wszystkich
Jestem początkującym elektronikem - studentem jak wiaomo każdemu elektronikowi niezbędną żeczą jest dobry (przynajmniej dwukanałowy )oscyloskop. Niestać mnie na zakup oscyloskopu stacjonarnego więc pomyślałem że może zastąpi go kit AVT-891. Gdyby ktoś był w stanie mi podpowiedzieć czy wogóle dobrze myśle z zakupem takiego kitu, oraz mógł przesłać na e-maila skan opisu takiego kitu znajduje się on w EP nr.9,10,11/2000 byłbym wdzięczny. Proszę o opinie na temat kitu i podpowiedzi.
Mój e-mail rybao@poczta.onet.pl
Z góry dziękuje
Jestem początkującym elektronikem - studentem jak wiaomo każdemu elektronikowi niezbędną żeczą jest dobry (przynajmniej dwukanałowy )oscyloskop. Niestać mnie na zakup oscyloskopu stacjonarnego więc pomyślałem że może zastąpi go kit AVT-891. Gdyby ktoś był w stanie mi podpowiedzieć czy wogóle dobrze myśle z zakupem takiego kitu, oraz mógł przesłać na e-maila skan opisu takiego kitu znajduje się on w EP nr.9,10,11/2000 byłbym wdzięczny. Proszę o opinie na temat kitu i podpowiedzi.
Mój e-mail rybao@poczta.onet.pl
Z góry dziękuje
Masz tylko szybki przetwornik A/C, a nie oscyloskop...na allegro sa jakieś ułady philipsa czy coś takiego za 35zł
wpakujesz to do pływy głównej od starego PC (taktowanie 40Mhz) potem coś się dalej robio i masz 2 kanałowy oscyl do 40Mhz
Oscyloskop analogowy juz mam - z allegro wlasnie. 7 zl za oscyloskop, powiadasz? Gdzie, kiedy?ale można tanio na allegor kupić i w szkołach też sprzedają (mój 2 kanałowy oscyloskop kosztował 7zł z gorszami )
No to w takim razie nie zrobiliby chyba na mnie interesu. A sam uklad mozna dostac? Kogo sie pytales? jakis mail, czy co, bo mi nie odpowiadaja w "handlowym@avt...".O cene się nie dowiadywałem gdyż chćę się narazie zorientowac czy będzie to dobre rozwiązanie czy też niepotrzeny wydatek. Ale wiem iż można zamówić gotowy zestaw z elementami, sama płytka drukowana bedzie zaś kosztowała w granicach 80 - 100 zł (czyli nie będzie to zbyt tanie)
Hehe... foolish mortal
Najprostsza metoda zrobienia czegos co przypomina oscyloskop cyfrowy:
przetwornik A/C --> pamiec FIFO --> mikrokontroler
Pamieci FIFO mozna kupic tu i tam po sklepach. Cala impreza polega na tym, zeby wiedziec, kiedy skonczyc (prawdziwy oscyloskop poznaje sie po tym, jak konczy ) i uklad wyzwalania jest potrzebny. TTL-desperados moga sprobowac zrobic to tak: wyzwalanie sygnalem analogowym (... zycze szczescia...) powoduje natychmiastowe wylaczenie stroba zapisu i wlaczenie licznika, ktory po czasie wylacza strob odczytu do pamieci. I teraz mozna juz powoli i spokojnie odczytac probki z FIFO.
Ale to tez wcale nie jest tanie.
Sprobujmy jeszcze raz.
przetwornik A/C --> multiplekser do pamieci RAM --> mikrokontroler
Tak lepiej. Przede wszystkim RAM jest tani. No ale uklad wyzwalania pozostaje. Robienie tego bez PLD jest przyjemnoscia porownywalna z szlifowaniem prostokatnych otworow w plytce okraglym pilnikiem (ci, ktorzy to robili, wiedza).
Niejaki Stanislaw
Najprostsza metoda zrobienia czegos co przypomina oscyloskop cyfrowy:
przetwornik A/C --> pamiec FIFO --> mikrokontroler
Pamieci FIFO mozna kupic tu i tam po sklepach. Cala impreza polega na tym, zeby wiedziec, kiedy skonczyc (prawdziwy oscyloskop poznaje sie po tym, jak konczy ) i uklad wyzwalania jest potrzebny. TTL-desperados moga sprobowac zrobic to tak: wyzwalanie sygnalem analogowym (... zycze szczescia...) powoduje natychmiastowe wylaczenie stroba zapisu i wlaczenie licznika, ktory po czasie wylacza strob odczytu do pamieci. I teraz mozna juz powoli i spokojnie odczytac probki z FIFO.
Ale to tez wcale nie jest tanie.
Sprobujmy jeszcze raz.
przetwornik A/C --> multiplekser do pamieci RAM --> mikrokontroler
Tak lepiej. Przede wszystkim RAM jest tani. No ale uklad wyzwalania pozostaje. Robienie tego bez PLD jest przyjemnoscia porownywalna z szlifowaniem prostokatnych otworow w plytce okraglym pilnikiem (ci, ktorzy to robili, wiedza).
Niejaki Stanislaw
a bez wyzwalania tylko w koło macieju tzn licznik i po przepełnieniu od nowa a przebiegi do kompa na żadnie a i najważniejsze jeżeli chodzi o przetwornik 7803 to można go kupić za 12zł a nie za tyle co na allegro
(ale mogę się mylić bo kto wie ceny się ciągle zmieniają )a polecam zerknąc na schemat na jednej za aukcji allegro
(ale mogę się mylić bo kto wie ceny się ciągle zmieniają )a polecam zerknąc na schemat na jednej za aukcji allegro
CZESC
Jesli by ktos chcial sie pobawic w zaprogramowanie mikrocotrolera,
to moge wyslac pare HI5703KCB sa to 10 , a nie 8 bit jak TDA8703.
Chyba ze ktos by chcial cos lepszego , to mam SPT7871SIQ, 100msps.
Uklady mam , mikrokontrolery tez," pare" lat doswiadczenia, ale
nie chce mi sie uczyc programowania . Ostatni raz pisalem program
w "Basic-u" 23 lata temu , czyli dosc dawno.
Pozdrowienia.
Jesli by ktos chcial sie pobawic w zaprogramowanie mikrocotrolera,
to moge wyslac pare HI5703KCB sa to 10 , a nie 8 bit jak TDA8703.
Chyba ze ktos by chcial cos lepszego , to mam SPT7871SIQ, 100msps.
Uklady mam , mikrokontrolery tez," pare" lat doswiadczenia, ale
nie chce mi sie uczyc programowania . Ostatni raz pisalem program
w "Basic-u" 23 lata temu , czyli dosc dawno.
Pozdrowienia.