Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zastrzeżenia dotyczące kitu AVT-1226

wOOneR
-
-
Kontaktowanie:
Zastrzeżenia dotyczące kitu AVT-1226

Postautor: wOOneR » 2 sie 2003, o 00:45

Postawiłem sobie za zadanie zbudowanie "układu opuźniającego włączanie zasilania sieciowego" z kitu AVT-1226. Kiedy wykonałem płytkę, rozpocząłem kompletowanie elementów do zabudowania jej. I tu sięzaczął problem... Nierozumię jednej rzeczy... Otóż kit ten z pełną dokumentacją, płytką drukowaną i elementami kosztuje w ofercie AVT wysyłkowej 24zł, a moje pytanie dotyczy jednego z kondensatorów, kondensatora C1 o wartości 1000uF/350V. Pytałem w sklepach w okolicy (a mieszkam w centrum GOP), sprawdzałem oferty w internetowych sklapach i kondensator ten w każdym miejscu kosztuje ponad 40zł. Dodając to tego koszt przekaźnika oraz pozostałycj elementów cena wszystkiego będzie wynosić około 65zł - a to jusz skłania do myślenia. Dlaczego taka różnica cenowa ? A do tego owy kondensator jest nieporównywalnie większy we wszystkich znanych mi ofertach, ma prawie szerokość całej płytki ! A na waszym obrazku poglądowym ma on wymiary kondensatora, owszem, o pojemności 1000uF, lecz na napięcie 35V. Czy nie ma tam jakiegoś błędu bo mi to nie pasuje... Proszę o pomoc !!!

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 3 sie 2003, o 23:37

Bo to jest kondensator na 25V ;-)) -> blad jest w wykazie elementow. Nie ma potrzeby stosowania kondenatora na tak duze napiecie, gdy jest dolaczony do cewki przekaznika zasilanej 12VDC.
Pzdr
PZb

wOOneR
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: wOOneR » 4 sie 2003, o 00:48

Dzięki wielkie !!!
Wiesz, tesz myślałem podomnie, tj. że może o jedno zero za dużo napisali że kondensator jest na 35V a nie na 350V, bo w końcu ten przekaźnik jest na 12V i by było to bez sensu !!! Ale tak w sumie to nie byłem pewien do końca, a nie mam jeszcze wszystkich elementów (brakuje mi jeszcz 3 rezystorów) i nie mogłem (no dobra... nie chciało mi się :D) tego sprawdzić ... Teraz jestem jusz pewien !!!

Polcb33
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Polcb33 » 3 sty 2004, o 15:58

jak ci bedzie dzialac wszystko to daj znac z tym kond 1000U,i pytanko jaki przekaznik dales a chodzi mi styki na jaki prad masz

Wróć do „Kity AVT”