Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVT5444 - generator DDS
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Po przerwie powracam do generatora.
Czy była by możliwość skompilowania programu na Amega168 20 AU?
Mam ich dużo jako pozostałość po produkcji i nie musiałbym kupować 88.
Zresztą 168 jest chyba bardziej popularny i montujący ten generator mieli by alternatywę.
Czy była by możliwość skompilowania programu na Amega168 20 AU?
Mam ich dużo jako pozostałość po produkcji i nie musiałbym kupować 88.
Zresztą 168 jest chyba bardziej popularny i montujący ten generator mieli by alternatywę.
Re: AVT5444 - generator DDS
Czy one mają ten sam rozkład wyprowadzeń? Jutro skompiluję...RW
Bardzo dziękuję.
Tak, wszystko to samo (48/88/168) różnica tylko taka, że 168 ma 16Kb
http://www.atmel.com/images/doc2545.pdf
Pewnie kod by poszedł, ale sygnatura inna i trzeba by kombinować.
Tak, wszystko to samo (48/88/168) różnica tylko taka, że 168 ma 16Kb
http://www.atmel.com/images/doc2545.pdf
Pewnie kod by poszedł, ale sygnatura inna i trzeba by kombinować.
Hej,
W załączniku wersja dla m168...RW
W załączniku wersja dla m168...RW
- Załączniki
-
- DDSmega168.rar
- (3.71KiB)Pobrany 257 razy
Działa ten generator? RW
Zrobilem probe podlaczenia Pro Mini (m168) jako sterownik do DDS'a ale prawdopodobnie z powodu ze nie ma cyfrowego potecjometru widoczny jest tylko ekran powitania
Czy jest szansa na wersje DEMO (np. z ograniczeniem czasu pracy 1 min) ale dzialajaca bez potecjometru
Czy jest szansa na wersje DEMO (np. z ograniczeniem czasu pracy 1 min) ale dzialajaca bez potecjometru
Mogę Ci wysłać wersję bez ograniczeń, z wyłączoną obsługa potencjometru I2C, tylko co zrobisz bez tego potencjometru??? RW
Chce zobaczyc jak jest zrobiona obsluga DDS oraz menu na wyswietlaczu LCD tu post opisalem dwa sterowniki przez Lpt
Nie mam czasu żeby dokończyć. Może w święta się uda. Na pewno dam znać jak odpalę.Działa ten generator? RW
Dziekuje za kod. Po wgraniu wsadu na LCD napisy teraz pulsuja (poprzednio byly tylko wyswietlone) ale nic wiecej sie nie dzieje Nie reaguje na klawiature lub enkoder
Może masz inaczej podłączone switche itp, stąd takie zachowanie softu. Wyłączyłem tylko I2C pozostawiając resztę bez zmian, a reszta działa, bo nawet mam u siebie ten zestaw...RW
Witam kolegów
Jestem w trakcie budowy generatora funkcji na module już gotowym sterowanym po SPI kupionym na ebay, kod do sterowania już mam gotowy do testów sin i square pokazuje świetnie, ale nie wiem jak rozwiązać problem z regulacja amplitudy, chciał bym mieć regulowana amplitudę powiedzmy od 0V pk-pk do 5V pk-pk, bo na ta chwilę z modułu na sinusie wychodzi 1V pk-pk, a na prostokącie 5V pk-pk.
Nie wiem, nie mam pomysłu jak zrobić taką regulację, może ktoś z kolegów by mi coś podpowiedział, może zastosować jakiś opamp?Chcial bym tez mieć regulacje offset
Dla testu użyłem kilku opamp-ów no i żaden nie działa prawidłowo tz zniekształca sygnał bardzo
OPA2604
NE5532
JRC4558D
TL072
Dodaje fotkę modułu:
Jestem w trakcie budowy generatora funkcji na module już gotowym sterowanym po SPI kupionym na ebay, kod do sterowania już mam gotowy do testów sin i square pokazuje świetnie, ale nie wiem jak rozwiązać problem z regulacja amplitudy, chciał bym mieć regulowana amplitudę powiedzmy od 0V pk-pk do 5V pk-pk, bo na ta chwilę z modułu na sinusie wychodzi 1V pk-pk, a na prostokącie 5V pk-pk.
Nie wiem, nie mam pomysłu jak zrobić taką regulację, może ktoś z kolegów by mi coś podpowiedział, może zastosować jakiś opamp?Chcial bym tez mieć regulacje offset
Dla testu użyłem kilku opamp-ów no i żaden nie działa prawidłowo tz zniekształca sygnał bardzo
OPA2604
NE5532
JRC4558D
TL072
Dodaje fotkę modułu: