Mam problem z oznaczeniami potecjometrów monatażowych w kitach AVT3031 i AVT1765.
Nie potrafię się połapać jaka litera w oznaczeniu potencjometru oznacza typ charakterystyki.
Zgodnie z opisem w AVT3031 mam mieć dwa potencjometry logartymiczne i w zestawie mam dwa oznaczone B i jeden A.
A w zestawie AVT1765 mam mieć dwa liniowe, a w zestawie mam dwa oznaczone B.
Wytłumaczcie mi proszę, jak w końcu oznaczane są potencjometry dostarczane w kitach AVT. W Internecie nie mogę znaleźć jednoznacznej informacji jak być powinno, a patrząc na skład posiadanych przeze mnie zestawów w którymś z nich jest błąd, lub oznaczenia na elementach nie są konsekwentne.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPotencjomerty w kitach AVT
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Re: Potencjomerty w kitach AVT
Z oznaczeniem charakterystyki potencjometrów różnie bywa.
Jeżeli nie masz pewności w stosunku do zastosowanego przez producenta typu oznaczeń, to ustaw przyrząd na pomiar rezystancji, oraz obserwuj przyrost owej wartości względem położenia gałki.
Jeżeli nie masz pewności w stosunku do zastosowanego przez producenta typu oznaczeń, to ustaw przyrząd na pomiar rezystancji, oraz obserwuj przyrost owej wartości względem położenia gałki.
Faktycznie. Banalny i oczywisty test, ale jakoś zostawiałem go na koniec, bo bardziej ufam oznaczeniom.
Efekt pomiarów jest prosty. To w 3031 jeden z potencjometrów który dostałem ma charakterystykę niezgodą z dokumentacją. Wyprostowałem błąd i efekt gra nieco lepiej, choć mam dziwny problem z piszczeniem w jednym z trybów jego pracy, ale to temat na inną rozmowę.
Efekt pomiarów jest prosty. To w 3031 jeden z potencjometrów który dostałem ma charakterystykę niezgodą z dokumentacją. Wyprostowałem błąd i efekt gra nieco lepiej, choć mam dziwny problem z piszczeniem w jednym z trybów jego pracy, ale to temat na inną rozmowę.
Po pierwsze - to nie są potencjometry montażowe. Po drugie - inna charakterystyka potencjometru nie sprawi, że efekt będzie "grać nieco lepiej", a na pewno nie uchroni przed piszczeniem - po prostu brzmienie będzie w innym ustawieniu potencjometru.
Jeżeli chodzi o oznaczenia, cały galimatias bierze się z mieszania starej, polskiej nomenklatury ze starą amerykańską nomenklaturą U nas było normalnie - A to liniowy, B to logarytmiczny i C, najrzadziej używany, wykładniczy. "Oni" natomiast literką A oznaczają potencjometry "audio", czyli logarytmiczne, czyli B to u nich liniowe. Czyli w zestawie dostałeś prawdopodobnie dobre potencjometry, po prostu chińskie, czyli amerykańskie
Jeżeli chodzi o oznaczenia, cały galimatias bierze się z mieszania starej, polskiej nomenklatury ze starą amerykańską nomenklaturą U nas było normalnie - A to liniowy, B to logarytmiczny i C, najrzadziej używany, wykładniczy. "Oni" natomiast literką A oznaczają potencjometry "audio", czyli logarytmiczne, czyli B to u nich liniowe. Czyli w zestawie dostałeś prawdopodobnie dobre potencjometry, po prostu chińskie, czyli amerykańskie
Koledzy słusznie prawią. Od siebie dodam, ze przeważnie w układach wzmocnienia sygnału stosowano potencjometry logarytmiczne ("nasze" B, a "zachodnie" - bo nie tylko stare amerykańskie - A). W układach barwy natomiast przeważnie były stosowane potencjometry liniowe. Po schemacie musisz dojść do tego który jakie funkcje realizuje i dobrać odpowiednie.
W aktywnych baxandallach liniowe, w pasywnych logarytmiczneW układach barwy natomiast przeważnie były stosowane potencjometry liniowe.
Po pierwsze. Faktycznie to nie potencjometry montażowe. Coś mi się źle zakodowało w głowie. To oczywiście potencjometry obrotowe.Po pierwsze - to nie są potencjometry montażowe. Po drugie - inna charakterystyka potencjometru nie sprawi, że efekt będzie "grać nieco lepiej", a na pewno nie uchroni przed piszczeniem - po prostu brzmienie będzie w innym ustawieniu potencjometru.
Po drugie. Pisząc, że "gra lepiej" miałem oczywiście na myśli lepszą reakcję na regulacje, czyli zmieniło się dokładnie to, co powinno. Zabrakło cudzysłowu w mojej wypowiedzi, gdyż od początku dobrze rozumiem co zrobiłem zamieniając potencjometry o różnych charakterystykach. Zupełnie nie miałem na myśli różnic w brzmieniu.
A to piszczenie to zupełnie inna sprawa i nawet nie wiążę tego z potencjometrami. Choć ze względu na moment w którym występuje (słaby sygnał na wejściu), potrafi z cyfrowym wzmacniaczem zrobić wręcz kosmiczny i fascynujący efekt
Cały problem wynika właśnie z tych różnic w "naszych" i "ichniejszych" oznaczeniach, no i zdecydowanie nie takiego jak potrzeba potencjometru w moim AVT3031, co już całkowicie zbiło mnie z tropu. Zacząłem więc zgłębiać temat, co doprowadziło mnie tutaj. Teraz dobrze wiem jak dobrać się do tego "jeża"
Dokładnie tak. Dlatego też napisałem "przeważnie"W aktywnych baxandallach liniowe, w pasywnych logarytmiczneW układach barwy natomiast przeważnie były stosowane potencjometry liniowe.