Mostek został mocno uszkodzony, prawdopodobnie przez podłączenie sieci na wejście, bo trudno wyobrazić sobie co innego mogłoby spowodować rozsadzenie dwóch drutowych rezystorów na przełącznikach dekadowych. Po wymianie uszkodzonych rezystorów (niestety 1%) ruszył pomiar R. Pomiar L i C nadal nie działa.
Czy ktoś ma dokumentację tego mostka z wyraźnymi schematami? Ta co mam jest na granicy czytelności...
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMostek E314 - nie działa pomiar L i C
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Tomasz Gumny
- -
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
Re: Mostek E314 - nie działa pomiar L i C
Sprawdź dokumentację w załączonym pliku, jest w miarę czytelna
- Załączniki
-
- e-314_471.part3.rar
- (672.3KiB)Pobrany 366 razy
-
- e-314_471.part2.rar
- (1.39MiB)Pobrany 357 razy
-
- e-314_471.part1.rar
- (1.39MiB)Pobrany 352 razy
- Tomasz Gumny
- -
To jest chyba to samo co mam. O ile tekst jest czytelny, to oznaczenia na schematach już nie. Tak więc dzięki za chęci, ale nadal szukam.
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
Tutaj http://www.instrukcje.comlu.com/ szukałeś.
na trioda.com było też kiedyś o tym mostku. Zapytaj tam, może ktoś ma oryginalną dokumentację. Wiem, że swojego czasu Tyski ZEG, miał sporo tych mostków na składzie.
PS. na którym schemacie, masz problem z odczytaniem i czego dokładnie, może uda się coś wyfotoszopować.
na trioda.com było też kiedyś o tym mostku. Zapytaj tam, może ktoś ma oryginalną dokumentację. Wiem, że swojego czasu Tyski ZEG, miał sporo tych mostków na składzie.
PS. na którym schemacie, masz problem z odczytaniem i czego dokładnie, może uda się coś wyfotoszopować.
- Tomasz Gumny
- -
Na razie nawet nie bardzo wiem z której strony podejść... Sprawdziłem płytki i elementy na przełącznikach wizualnie i zapachowo. Z opisu wynika, że działający pomiar R to niemal osobny układ w stosunku do L i C. Generator działa, ale nie wiem jeszcze jak jest z transformatorem sygnałowym. Na płytce wzmacniacza spalony był R408, ale diody ocalały, więc jest nadzieja, że i tranzystor T403(?) też żyje.
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
Mówisz o tym rezystorze który idzie na bramkę tranzystora T403-2N3819, oraz dwie diody połączone razem?? Na intuicję jeżeli był spalony ten rezystor to pewnie sporo w stronę tego tranzystora z nim włącznie będzie upalone. Jeżeli faktycznie tak jak mówisz ktoś podłączył sieć na wejście albo naładowany kondensator to jak puścił tranzystor T403, diody pewnie też nie wytrzymały to będzie uwalony IC403?
- Tomasz Gumny
- -
Tak, ale diody wyglądają na sprawne, więc jest szansa, że spełniły swoją rolę i zabezpieczyły resztę układu.Mówisz o tym rezystorze który idzie na bramkę tranzystora T403-2N3819, oraz dwie diody połączone razem??
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
Dziwne więc, że reszta pomiarów nie działa. Miałem kiedyś taki sam mostek, ale odpuściłem sobie jego naprawę, usterka była podobna. Nie wiem czy jeszcze istnieje u kolegi w piwnicy.
Stare tranzystory mos i fet, są bardzo wrażliwe na przepięcia, ale nie chce nic wyrokować.
Stare tranzystory mos i fet, są bardzo wrażliwe na przepięcia, ale nie chce nic wyrokować.