Może właśnie dlatego:Aż mi się nie chce wierzyć
Jak byś na półce w sklepie zobaczył informację, że oscyloskop pracuje do 100MHz, a obok drugi (taki sam z wyglądu), ale z opisem że pracuje do 50HHz - wtedy pewnie byś nie wnikał w sposób w jaki osiągnięty dwukrotny wzrost "wyzwalania" - napisali - znaczy święte...Ja podchodzę do takiego sprzętu bardzo praktycznie, a więc najpierw do czego mi będzie na co dzień służył i tak dobieram sprzęt aby spełnił te wymagania bez zbędnych dodatkowych możliwości jeśli by mi miały podnieść niepotrzebnie koszty i jeszcze mam jedną zasadę - nie grzebię w środku ani w oprogramowaniu ani w sprzęcie w celu "odblokowania" czegoś
Powiem ,że ja kiedyś podobnie podchodziłem do takich "przeróbek" - niestety (albo stety...) życie nauczyło mnie, że czasem droga jaką podążają myśli decydentów od marketingu są tak zawiłe, że nie sposób znaleźć w nich jakąś logikę. Może Rigol wypuścił wersję 50 MHz żeby po ustaniu zainteresowania móc wyjść na rynek z tym samym produktem, ale już opisanym (i "odblokowanym") do 100MHz? Może od samego początku ten sprzęt mógł pracować z taką częstotliwością, ale z jakichś względów (marketingowych) celowo zostało wprowadzone ograniczenie?
Mnie też. Ale jak dotąd nie mam dowodów na potwierdzenie tego, że zmiana oprogramowania wprowadza jakieś zafałszowania , ograniczenia w dokładności pomiarów tym sprzętem. Ty masz dowody? Czy tylko wątpliwości - wbrew faktom i informacjom jakie tu zostały podane?Aż mi się nie chce wierzyć
Żeby nie było - Nie mam żadnego interesu w propagowaniu tej firmy, ani tym bardziej nie "odblokowuję" żadnego sprzętu. Po prostu na chłodno staram się poznać "za i przeciw" zanim zadeklaruję swoje zdanie w jakiejś sprawie. W tej konkretnej - nie mam podstaw ku temu, żeby podważać możliwość i zasadność "odblokowania" tego sprzętu. Nie znalazłem również żadnych informacji o obniżeniu jakości pomiarów. Jak ktoś przedstawi takowe i je będzie potrafił udowodnić - na pewno zdanie zmienię.