NDN odblokowuje RIGOL'a na miejscu dając na to gwarancję. Nie tracisz też gwarancji na sam oscyloskop - warunek tylko jeden - musisz kupić u Nich(nie wiem czy w wypadku wysyłki też odblokowują, ale pewnie tak).
Ciekawe jakie zdanie miałby suport Siglenta jakby im zadać takie pytanie i podać ten przykład?
Co dokładnie masz na myśli, wspominając o parametrach tego sprzętu?
Ano tylko tyle, że nie są niczym nadzwyczajnym i dla mnie nie wartym różnicy ok. 600zł (czy nawet więcej)  np. stosunku do SDS1072CML  - prawdopodobnie gdyby nie te wszystkie dodatkowe opcje, które i tak w standardowej wersji nie są normalnie dostępne (pomijam tzw "odblokowanie") to nie byłoby aż takich "zachwytów". W ogóle nawet nie zastanawiam się nad ilością 2 czy 4 kanały pomiarowe, bo przy tej jakości to jak dla mnie tylko chwyt reklamowy jest, no może ktoś czasami to wykorzysta. Ja podchodzę do takiego sprzętu bardzo praktycznie, a więc najpierw do czego mi będzie na co dzień służył i tak dobieram sprzęt aby spełnił te wymagania bez zbędnych dodatkowych możliwości jeśli by mi miały podnieść niepotrzebnie koszty i jeszcze mam jedną zasadę - nie grzebię w środku ani w oprogramowaniu ani w sprzęcie w celu "odblokowania" czegoś 

- dlatego z mojej strony brak aż takiego zachwytu nad tym rigolem co nie oznacza że krytykuję ten akurat model, jest ok i tylko od kupującego zależy wybór czy warto dać więcej kasy. Ja np. swego czasu dałem więcej kasy na tekway DST1102B mimo, że można było kupić coś taniej o podobnych parametrach ale dla mnie oprócz parametrów liczyło się w tym przypadku to, że jest on pozbawiony wentylatorów czyli całkowicie cichy co w domu jest dla mnie dużym plusem.
A tak swoją drogą ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa czy np. aby na pewno po "odblokowaniu" np. pasma z 50 na 100 równomierność charakterystyki jest tak sama jak przy mniejszym paśmie i czy czasami nie trzeba by było jeszcze hardwerowych zmian zrobić? Sprawdził to ktoś?