Zastanawiam się nad zakupem prostej frezarki CNC. Chciałbym jej używać do wykonywania pcb i wiercenia otworów. Nie potrzebuję żadnych opcji nakładania solder masek, metalizowania otworów itp.
W internecie znalazłem takie oferty:
http://allegro.pl/nowa-cnc-frezarka-gra ... 67235.html
http://allegro.pl/nowa-cnc-frezarka-gra ... 07208.html
Zatem szacuje, ze nowa frezarka to będzie wydatek rzędu 3000-3500 zł (razem z wrzecionem).
Szukałem również na stronach z elektroniką z Chin, ale ceny są niewiele niższe, a boję się wydawać taką kwotę na 'gadżet' który będzie do mnie płynął kilka tygodni i z którym mogą być problemy w przypadku reklamacji/gwarancji.
Czy ktoś mógłby może polecić jakieś inne strony/sklepy z tego typu sprzętem?
Czy ktoś może kupował lub używał takiej frezarki i mógłby coś polecić? Albo napisać o tym na co warto zwracać uwagę przy takich zakupach?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięFrezarka CNC do wykonywania PCB
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Frezarka CNC do wykonywania PCB
W Twoich linkach do aukcji jest malo informacji na temat jak jest zrobiona frezarka. Jest tylko zdjecie nawet jak sie glebiej poszuka (strona autora) to ciagle nic tam nie widac. Czas realizacji moze byc nawet 60 dni Do tego musisz jeszcze dokupic wrzeciono Dlatego cos za bardzo mi to wszystko wyglada
Nie wiem jaka masz wiedze na temat CNC dlatego zamieszcze kilka linkow:
1
2
3
Na pierwszym i drugim masz opis machaniki na trzecim elektronike skoro jestes od jakiegos czasu na forum ep to elektornike mozesz zrobic sobie sam. Tu masz linka do fajnej stronki pminmo Autor z aukcji nazywa swoja frezarke Hobby frezarka z YT tez ma nazwe Hobby Zeby cos zrobic na takiej frezarce potrzeba duzo czasu. Ciagla praca powoduje scieranie sie elementow mechanicznych. Dlatego wazne jest jak jest zrobiona mechanika w ep byl kiedys projekt zrobiony z pcb
Nie wiem jaka masz wiedze na temat CNC dlatego zamieszcze kilka linkow:
1
2
3
Na pierwszym i drugim masz opis machaniki na trzecim elektronike skoro jestes od jakiegos czasu na forum ep to elektornike mozesz zrobic sobie sam. Tu masz linka do fajnej stronki pminmo Autor z aukcji nazywa swoja frezarke Hobby frezarka z YT tez ma nazwe Hobby Zeby cos zrobic na takiej frezarce potrzeba duzo czasu. Ciagla praca powoduje scieranie sie elementow mechanicznych. Dlatego wazne jest jak jest zrobiona mechanika w ep byl kiedys projekt zrobiony z pcb
Dzięki za podpowiedzi. O elektronikę za bardzo się nie boje - myślę że mógłbym spokojnie ją sam wykonać, zwłaszcza mając pod ręką gotowe schematy z EP. Bardziej boję się właśnie o część mechaniczną - o jej wykonanie i złożenie tego wszystkiego razem.
Wolałbym uniknąć sytuacji, w której poświęcę mnóstwo czasu i pieniędzy na zrobienie czegoś co i tak nie działa - bo jakiś element był źle zaprojektowany albo nieprawidłowo zamontowany. Dlatego opcja kupienia od razu gotowe frezarki wydaje mi się lepsza - wydam trochę więcej pieniędzy, ale zaoszczędzony w ten sposób czas i nerwy wykorzystam na wykonanie kilku mniejszych projektów na zlecenie
Wolałbym uniknąć sytuacji, w której poświęcę mnóstwo czasu i pieniędzy na zrobienie czegoś co i tak nie działa - bo jakiś element był źle zaprojektowany albo nieprawidłowo zamontowany. Dlatego opcja kupienia od razu gotowe frezarki wydaje mi się lepsza - wydam trochę więcej pieniędzy, ale zaoszczędzony w ten sposób czas i nerwy wykorzystam na wykonanie kilku mniejszych projektów na zlecenie
Frezarka dobrej jakości zrobiona samemu wyjdzie ci około 3500,00zł (300mm x 600mm), jeśli zrobisz wszystko na sztywno, wyjdzie dobrze. Elektronika może być z Chin - wychodzi taniej niż z EP a działa tak samo, albo lepiej - wiem, bo mam. Frezarkę zrobiłem sam i świetnie sobie radzi. Co do robienia płytek, to bardzo istotne są frezy - szybko się tępią, dlatego ja dalej płytki trawię a frezuję obudowy. Przy większych seriach płytki zamawiam, bo szkoda czasuna rzeźbę . Pozdrawiam
No właśnie głównie o to mi chodzi, żeby skończyć z trawieniem płytek. Żadnego wprasowywania papieru kredowego, moczenia w wytrawiaczu itp., tylko szybkie wyfrezowanie prototypu.Frezarka dobrej jakości zrobiona samemu wyjdzie ci około 3500,00zł (300mm x 600mm), jeśli zrobisz wszystko na sztywno, wyjdzie dobrze. Elektronika może być z Chin - wychodzi taniej niż z EP a działa tak samo, albo lepiej - wiem, bo mam. Frezarkę zrobiłem sam i świetnie sobie radzi. Co do robienia płytek, to bardzo istotne są frezy - szybko się tępią, dlatego ja dalej płytki trawię a frezuję obudowy. Przy większych seriach płytki zamawiam, bo szkoda czasuna rzeźbę . Pozdrawiam
Na razie jestem na etapie, że znalazłem firmę, która wykonała mi mechanikę, teraz pozostało mi dorobić elektronikę do sterowania i jakoś obejść problem braku portu LPT w komputerze
http://www.aliexpress.com/item/3-axis-T ... 35688.html
Masz tu link do kontrolera z softem.
potrzebny tylko zasilacz i śmiga.
Potrzebujesz jeszcze dobre wrzeciono - ja mam kress a 1000W, ale wystarczy mniejsze. ważne, żeby to było wrzeciono, a nie silniczek albo wiertarka, bo zaraz porobią się luzy na łożyskach i tyle będzie z dokładności.
Co do kontrolera, to ma ustawianie prądu i mikrokrok ustawiany na zworkach. Ma też sterowanie startem wrzeciona, zerowanie i ESTOP, czyli wszystko, co trzeba do MACHA i innych softów.
Co do szybkiego wyfrezowania prototypu - trzeba zmienić sposób projektowania płytek ze ścieżek na pola - nie zawsze korzystne, szczególnie przy w.cz, audio i WN. Jeśli chcesz robić skomplikowane płytki to odradzam frezowanie., co innego wiercenie.
CO do LPT to są przejściówki z USB albo jest też taki interfejs z softem - CNConv - Polski i dosyć prosty.
Pozdrawiam
Masz tu link do kontrolera z softem.
potrzebny tylko zasilacz i śmiga.
Potrzebujesz jeszcze dobre wrzeciono - ja mam kress a 1000W, ale wystarczy mniejsze. ważne, żeby to było wrzeciono, a nie silniczek albo wiertarka, bo zaraz porobią się luzy na łożyskach i tyle będzie z dokładności.
Co do kontrolera, to ma ustawianie prądu i mikrokrok ustawiany na zworkach. Ma też sterowanie startem wrzeciona, zerowanie i ESTOP, czyli wszystko, co trzeba do MACHA i innych softów.
Co do szybkiego wyfrezowania prototypu - trzeba zmienić sposób projektowania płytek ze ścieżek na pola - nie zawsze korzystne, szczególnie przy w.cz, audio i WN. Jeśli chcesz robić skomplikowane płytki to odradzam frezowanie., co innego wiercenie.
CO do LPT to są przejściówki z USB albo jest też taki interfejs z softem - CNConv - Polski i dosyć prosty.
Pozdrawiam