Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięModeratorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Kod: Zaznacz cały
Marka ile przetwornilow podkrecone uwagi
Rigol 5 AD9288 - 40Mhz do 100Mhz dobry
Tekway/Hantek 4 AD9288 - 100Mhz do 125Mhz bardzo dobry
Uni-T nie markowe ??? slaby
Atten/Siglent ponoc dobry? ??? mala pamiec
Owon 1 MTX2002 - 1Ghz? 1Ghz duza pamiec
Zarzut jest poważny, zwłaszcza w odniesieniu do Rigol'a, który nie jest taki zły. Co do innych nie będę się wypowiadał, bo bywa różnie. Ale wewnątrz Rigol'a siedzą podzespoły z logo bardzo szanowanej firmy. To nie jest ten sam oscyloskop, co 5 lat temu. A wracając do Twoje wypowiedzi. Czy masz jakieś konkretne przykłady błędów, "mułowatości" itd. czy to tylko taka Twoja opinia?Problemem wszystkich tańszych oscyloskopów, tj. atten, rigol itp. są błędy przetwarzania, mułowatość, oraz problemy przy pomiarach większych częstotliwości, sygnałów o krótkich czasach narastania itp. No i najważniejsze, brak stałości parametrów w funkcji czasu.
W TDS210/TDS220/TDS1000/TDS2000/TPS2000 przetwornik jest bardzo wolny. Próbki są zapamiętywane wstępnie w matrycy CCD taktowanej zegarem 60,606 MHz (okres 16,5 ns) zegar przechodzi przez 33 szeregowo połączone bufory opóźniające go o 500 ps każdy. Z wyjścia kolejnych buforów sterowane są kolumny matrycy. Stąd maksymalna szybkość próbkowania to 2GSa/s. Dopiero potem z wyjścia CCD analogowe próbki są ściągane na stosunkowo wolny ADC. Dlatego też ilość przebiegów na sekundę to o ile dobrze pamiętam 180 wfms/s. Zaletą jest cena produkcji oraz to, że próbkowanie rzędu 2GSa/s mamy w układzie a z zewnątrz dołączamy jedynie zegar kilkudziesięciu MHz. O szybkości próbkowania decyduje sterowanie. Nie jest tak, że wolniejsze wersje mają jakieś gorsze przetworniki które nie przeszły testów itp. Kiedyś na p.m.e snuł takie domysły J.F. ale to bzdura.Jaki jest przetwornik w TDS 210 lub TDS 1000 wiem mimo ze znalazlem instrukcje serwisowa (nie zawiera schematow tylko blokowy) moze ktos wie gdzie mozna je znalesc albo co tam siedzi
Czy możesz napisać coś o tych matrycach, bo Google pod takim hasłem wskazuje tylko sensory obrazowe a chyba nie o takie elementy chodzi?[...]Próbki są zapamiętywane wstępnie w matrycy CCD [...]Dopiero potem z wyjścia CCD analogowe próbki są ściągane na stosunkowo wolny ADC.
Czy któryś z kolegów przeflancował Rigola DS-1052E 50MHz na DS-1102E 100MHz podanym sposobem? Ciekawi mnie, czy są jakieś niepożądane skutki uboczne. Oprócz ewentualnych problemów z gwarancją, z których zdaję sobie sprawę.
Dałem się skusić i przerobiłem mój oscyloskopCzy któryś z kolegów przeflancował Rigola DS-1052E 50MHz na DS-1102E 100MHz podanym sposobem? Ciekawi mnie, czy są jakieś niepożądane skutki uboczne. Oprócz ewentualnych problemów z gwarancją, z których zdaję sobie sprawę.
PozdrA
Bo to SEO spam. Świadczy o tym zdanie :Ale jaki konkretnie, bo linka dałeś do całego zestawu.
Widziałeś kiedyś oscyloskop w supermarketach? Treść postu z automatu, zmieniony tylko link i słowo kluczowe.W supermarketach nie mieli nic poniżej dwóch tysięcy
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość