Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSłabe transfery w Firefoxie i IE7
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Darlington
- -
Witam!
Mam internet Neostrada 6Mbit/512kbit i mam problem, że w Firefoxie (najnowszy) i IE 7 mam transfery góra 2,5 Mbit/s (oprócz speedtestów bo pokazują 6Mbit/s), ale np. na youtube czy przy zwyczajnym pobieraniu plików jest już góra 2,5 Mbit/s. Przy torrentach i pobieraniu plików w Orbicie a także w Google Chrome transfery są jak najbardziej w porządku.
Proszę o nakierowanie mnie co może być skopane. Podejrzewam, że w FF może coś w about::config się przestawiło, albo w ogólnodostępnych ustawieniach.
System to Win XP Professional SP2, problem jest niezależny od dnia czy pory dnia.
Mam internet Neostrada 6Mbit/512kbit i mam problem, że w Firefoxie (najnowszy) i IE 7 mam transfery góra 2,5 Mbit/s (oprócz speedtestów bo pokazują 6Mbit/s), ale np. na youtube czy przy zwyczajnym pobieraniu plików jest już góra 2,5 Mbit/s. Przy torrentach i pobieraniu plików w Orbicie a także w Google Chrome transfery są jak najbardziej w porządku.
Proszę o nakierowanie mnie co może być skopane. Podejrzewam, że w FF może coś w about::config się przestawiło, albo w ogólnodostępnych ustawieniach.
System to Win XP Professional SP2, problem jest niezależny od dnia czy pory dnia.
- Łukasz Krysiewicz
- -
Re: Słabe transfery w Firefoxie i IE7
1. wyrzuć wtyczki
2. wyczyść ciacha
3. poszukaj wirusów
Przyśpieszenie firefoxa:
1. wpisujesz w przeglądarce
about:config
2. odnajdujesz pola
network.http.pipelining
network.http.proxy.pipelining
klikasz i zmieniasz wartość z false na true
3. odnajdujesz pole
http.pielinning.maxrequsts
ustawiasz wartość na 30 (choć niektóre źródła mówią o wartości 8 )
4. klikasz prawym myszki i wybierasz:
dodaj ustawienie typu - > liczba całkowita (integer)
wpisujesz
nazwa pola: nglayout.initialpaint.delay
wartość: 0
(po ponownym włączeniu przeglądarki Lisek będzie wysyłał nie jedno a 30 zapytań do serwera, przez co strony www będą ładowane dużooo, dużooo szybciej ! )
2. wyczyść ciacha
3. poszukaj wirusów
Przyśpieszenie firefoxa:
1. wpisujesz w przeglądarce
about:config
2. odnajdujesz pola
network.http.pipelining
network.http.proxy.pipelining
klikasz i zmieniasz wartość z false na true
3. odnajdujesz pole
http.pielinning.maxrequsts
ustawiasz wartość na 30 (choć niektóre źródła mówią o wartości 8 )
4. klikasz prawym myszki i wybierasz:
dodaj ustawienie typu - > liczba całkowita (integer)
wpisujesz
nazwa pola: nglayout.initialpaint.delay
wartość: 0
(po ponownym włączeniu przeglądarki Lisek będzie wysyłał nie jedno a 30 zapytań do serwera, przez co strony www będą ładowane dużooo, dużooo szybciej ! )
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, o 22:23 przez Łukasz Krysiewicz, łącznie zmieniany 3 razy.
- Darlington
- -
Te ustawienia w about:config mam już od dawna, nie mają na to wpływu.
Wyczyszczenie ciastek i dodatków (włączyłem liska w trybie awaryjnym bez dodatków) nic nie dają.
Wirusów nie mam.
Wyczyszczenie ciastek i dodatków (włączyłem liska w trybie awaryjnym bez dodatków) nic nie dają.
Wirusów nie mam.
- Łukasz Krysiewicz
- -
dla pewności posprzątaj ie/firefoxa CCleaner'em
przeskanuje system antywirusem uruchamianym z płyty bootowalnej !
P.S.1.
problem zaiste ciekawy
P.S.2
w poprzednim poście edytowałem kolory tekstu
przeskanuje system antywirusem uruchamianym z płyty bootowalnej !
P.S.1.
problem zaiste ciekawy

P.S.2
w poprzednim poście edytowałem kolory tekstu
- Darlington
- -
Nic to nie dało.dla pewności posprzątaj ie/firefoxa CCleaner'em
To że masz neo 6MB nie oznacza że taką prędkość faktycznie uzyskasz, to jest tylko górny limit, a nie gwarancja (gwarantowane to są tylko szybkości w łaczach pro). Porównaj sobie szybkość w ciągu dnia i w nocy. Niestety neo 6mb nie działa najlepiej miałem przez wiele lat i coś na ten temat wiem 

- Łukasz Krysiewicz
- -
jeśli pobiera plik w "google chrome" i ma download 6 Mb
a przy pobieraniu tego samego pliku za pomocą ie7 & firefox ma 2.5 Mb to coś jest nie tak
moim zdaniem nie jest to wina łącza (dla pewności możesz zrobić test z użyciem innego kompa np.: laptopa jeśli masz takiego pod ręką)
nie jest to również wina ie7 & firefoxa (miliony innych użytkowników nie mają tego problemu)
ja upatruję problem w tym, że masz jakiegoś robaka który zaatakował Ci dwie najpopularniejsze na rynku przeglądarki,
przeskanuj dysk albo z bootowanej płyty, albo odłącz dysk podłącz do innej maszyny i wtedy przeskanuj może wówczas uda Ci się namierzyć robala !
a przy pobieraniu tego samego pliku za pomocą ie7 & firefox ma 2.5 Mb to coś jest nie tak
moim zdaniem nie jest to wina łącza (dla pewności możesz zrobić test z użyciem innego kompa np.: laptopa jeśli masz takiego pod ręką)
nie jest to również wina ie7 & firefoxa (miliony innych użytkowników nie mają tego problemu)
ja upatruję problem w tym, że masz jakiegoś robaka który zaatakował Ci dwie najpopularniejsze na rynku przeglądarki,
przeskanuj dysk albo z bootowanej płyty, albo odłącz dysk podłącz do innej maszyny i wtedy przeskanuj może wówczas uda Ci się namierzyć robala !
- Darlington
- -
Jak już pisałem, na Google Chrome transfery są w okolicach 6 Mbit/s, więc to nie wina Neostrady.To że masz neo 6MB nie oznacza że taką prędkość faktycznie uzyskasz, to jest tylko górny limit, a nie gwarancja (gwarantowane to są tylko szybkości w łaczach pro). Porównaj sobie szybkość w ciągu dnia i w nocy. Niestety neo 6mb nie działa najlepiej miałem przez wiele lat i coś na ten temat wiem
- Darlington
- -
NOD32 cały czas w tle, wczoraj skanowałem szybkim skanem Malwarebytes' Anti-Malware i coś wykryło ale usunęło a problem został...ja upatruję problem w tym, że masz jakiegoś robaka który zaatakował Ci dwie najpopularniejsze na rynku przeglądarki,
- Łukasz Krysiewicz
- -
skoro coś znalazło i usunęło to spróbuj teraz odinstalować i na nowo zainstalować ie7 & firefoxa,
może nowa instalacja rozwiąże problem ?
Nie sądzę aby to coś dało. Te przeglądarki naprawdę mocno obciążają system. podobnie jak i pracujące w tle programy np. firewall.skoro coś znalazło i usunęło to spróbuj teraz odinstalować i na nowo zainstalować ie7 & firefoxa,
a jakbyś użył w ff dodatku downthemall, może on pomoże
No to go gyłącz i spróbuj wtedy.NOD32 cały czas w tle, wczoraj skanowałem szybkim skanem Malwarebytes' Anti-Malware i coś wykryło ale usunęło a problem został...
Uważaj na tego typu programy, bo często one same są trojanami. Z Anti-Malware już kiedyś sam miałem problemy, choć nie wiem w końcu czy to wina producenta, czy czegoś innego, co twierdziło że Anti-Malware jest szkodliwy.wczoraj skanowałem szybkim skanem Malwarebytes' Anti-Malware i coś wykryło ale usunęło a problem został...