Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Transmisja przez RS232

talar
-
-
Kontaktowanie:
Transmisja przez RS232

Postautor: talar » 11 lis 2009, o 17:16

Witam. Podkresle iz jestem "swiezym" forumowiczem wiec za wszystkie bledy przepraszam.
Mam do zrobienia prace dyplomowa. Jej temat jest mniej wiecej taki (nie zostal on jeszcze ostatecznie okreslony): "Transmisja danych między komputerem a telefonem a drugim zestawem odbiorczym" co w skrocie ma oznaczac ze:
mam podlaczyc do komputera telefon komorkowy, jak rowniez czujnik ruchu. Gdy czujnik ruchu wykryje ruch w swoim "polu widzenia" daje impuls, ktory jest odbierany przez drugi port COM - czyli telefon komorkowy podlaczony do kompa, ktory ma wyslac smsa z okreslona trescia np. Uwaga intruz!.

Obrazek
W ten sposob wszystko podlaczylem. Do COM1 telefon SET230, przetestowalem - wszystkie polecenia AT ktore potrzebuje dzialaja! Do COM2 podlaczylem czujnik ruchu. Czujnik ma 6 wyjsc (N&C, +/-, T&T). Ja uzyc musze czterech tj. NC (co oznacza normalnie zamkniety czyli gdy nie wykrywa ruchu czujnik nie przewodzi, nie daje sygnalu - tak to rozumiem) podlaczylem to pod piny 2 i 3 czyli TxD i RxD (transmite i recieve data) bo wystarczy do celow tej pracy aby przeslal impuls?!?! Podlaczylem zasilanie do czujnika (wedlug specyfikacji w instrukcji technicznej czujnika).

W tym momencie chcialbym sprawdzic czy czujnik daje jakis sygnal do komputera gdy wykrywa ruch czyli czy wszystko w pozadku jest podlaczone. Lecz problem w tym ze nie wiem jak tudziez czym to przetestowac?!? Moze ktos z Was bedzie wiedzial?!
Z gory dziekuje za kazda pomoc!

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Re: Transmisja przez RS232

Postautor: Tomasz Gumny » 11 lis 2009, o 18:14

podlaczylem to pod piny 2 i 3 czyli TxD i RxD (transmite i recieve data) bo wystarczy do celow tej pracy aby przeslal impuls?!?!
TxD jest wyjściem, zatem nie wolno do niego podłączać zewnętrznych napięć, bo jest duża szansa, że je uszkodzisz. Jeśli już musisz podawać zewnętrzne i tylko dodatnie napięcie, to:
- połącz RxD z TxD rezystorem np. 10k. Będzie to podciągnięcie RxD do -12V, czyli logicznej jedynki;
- sprawdź, czy ten czujnik faktycznie wystawia +12V przy alarmie;
- wyjście czujki podaj na RxD przez rezystor np. 300R. Stałe 0 (+12V) powinno zostać wykryte przez port szeregowy jako BREAK.
Programowo chyba łatwiej będzie wykryć zmianę na którymś z wejść sterujących przepływem.

talar
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: talar » 11 lis 2009, o 18:44

Dzieki za odp :) mimo wszystko sie pospieszylem i przetestowalem tak jak to narysowalem na schemacie. Wczesniej kontaktowalem sie z pewna firma (ktora tak na prawde juz nie istnieje ale kontakt z nimi ciagle aktualny) ktora robila wlasnie w taki sposob alarmy antywlamaniowe czyli dokladnie jak przedstawilem na rysunku podlaczali czujnik do komputera - przyslali mi nawet prosta instrukcje jak polaczyc rs232 z czujnikiem!
Mialem pewne obawy - dlatego spytalem sie jeszcze na forum, lecz obawy raczej nieuzasadnione poniewaz takie podlaczenie pinow jednak dziala.......przetestowalem przed chwila to na programie wlasnie tej firmy! Czujnik wykrywajac ruch uruchamia alarm w programie i jest mozliwosc w tym momencie otwarcia automatycznie innego programu ! :)

Teraz pozostaje mi napisanie programu ktory edzie konfigurowal drugi port COM i wysylal przez niego do telefonu polecenie AT (At+cmss=1) poniewaz mam juz zapisana wiadomosc na telefonie jaka chce wyslac.
Prawde mowiac jestem cienki z programowania. W czym najlepiej to napisac? W C++?? Mam zakupiona ksiazke RS232 Praktyczne programowanie, mam nadzieje ze mi cos pomoze.

Wróć do „Komputery PC, laptopy, tablety i wszelkie gadżety”