Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Instalacja sterowników XP na HP Pavilion dv6000

Awatar użytkownika
krzysiek3300
-
-

Postautor: krzysiek3300 » 6 mar 2009, o 19:02

Witam
Mam pewien problem mam Laptopa HP pavilon dv6000 i miałem na nim vistę ale wyrzuciłem i wgrałem windows xp a teraz nie mogę dobrać sterowników do Grafiki i do karty muzycznej oraz chipsetu
POMOCY

Awatar użytkownika
Darlington
-
-

Postautor: Darlington » 6 mar 2009, o 22:56

krzysiek3300, nowe laptopy rzadko sa kompatybilne z Win XP, ostatnio grzebałem przy Hp Pavilion dv9700 i oficjalnie nie ma pod niego sterowników do XP, ale jak pogrzebiesz po necie i poinstalujesz kilka wersji to któreś powinny działać, zwłaszcza od podobnych modeli z serii, musisz poszukać.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 7 mar 2009, o 08:50

Problemem może też być to, że instalacja nie odbywa się poprzez windowsowego kreatora instalacji i często trzeba ręcznie wskazywać gdzie dokładnie znajduje się sterownik *.inf - tak mają już utrudnione życie użytkownicy XP przez HP ;)

Ja jak dobrze pamiętam to rozpakowywałem pliki CAB z paczki ze sterownikami i stamtąd "wyciągałem" to co było mi potrzebne.

Najgorsze jest to, że te laptopy mimo tego, że to dv6000 różnią się wyposażeniem sprzętowym i jedne mają chipsety Intela a drugie AMD to samo dotyczy grafiki.
Trzeba się nieźle namęczyć żeby skompletować sobie odpowiednie sterowniki z którymi nie będzie problemów typu BSOD czy Freeze ;)
No i co najważniejsze to wgrywać sterowniki z głową, bo sprzęt też można sobie uszkodzić.

Najlepiej przed wywaleniem Win. Vista zrobić sobie Loga wyposażenia sprzętowego i sterowników w Everest czy Aida32 i po kłopocie - przynajmniej z odnalezieniem sterowników, bo druga sprawa to ich wgranie.

Najważniejsze to upewnić się jaki chipset posiada ten netbook a później już z górki.

Awatar użytkownika
krzysiek3300
-
-

Postautor: krzysiek3300 » 7 mar 2009, o 11:19

a jak to sprawdzić

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 7 mar 2009, o 11:27

Najprościej będzie chyba postawienie Visty, wgranie do niej sterowników ze strony producenta, następnie zrobienie loga w programie AIDA32 lub Everest. Po tym jak już będziesz miał zidentyfikowany sprzęt stawiasz ponownie WinXP i szukasz sterownika pod wszystkie urządzenia.

Druga metoda jest trudniejsza i wymaga choć podstawowej wiedzy informatycznej - czytaj: trzeba wiedzieć co i gdzie szukać.

Awatar użytkownika
krzysiek3300
-
-

Postautor: krzysiek3300 » 7 mar 2009, o 14:21

Zrozumiałem dzięki za pomoc
Krzysiek3300

Wróć do „Komputery PC, laptopy, tablety i wszelkie gadżety”