Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Płyta główna laptop Dell CPT-V

Furman40
-
-
Płyta główna laptop Dell CPT-V

Postautor: Furman40 » 4 gru 2008, o 14:20

Witam.

We wspomnianym laptopie po włączeniu zasilania na panelu laptopa na 2-3 sekundy zaświeca się dioda zasilania i następnie gaśnie. W tym czasie ekran jest nieaktywny. Rozebrałem laptopa na części pierwsze i podłączyłem do zasilacza tylko samą płytę główną. Reakcja płyty jest taka sama. Na samej płycie głównej jest zworka opisana jako "BOOT", kiedy ją zwarłem i podłączyłem płytę do zasilacza zaświeciły się ciągłym światłem diody od Caps Look, Scrool Lock i Num Lock oraz zaczęła pulsować dioda zasilania z T=1s. Natomiast jeśli najpierw podłączę płytę pod zasilacz a następnie zewrę zworkę "BOOT" na płycie i będę chciał uruchomić płytę to nie uruchomię płyty głównej za pomocą włącznika na panelu laptopa. Gdzie szukać uszkodzenia płyty? Czy wina leży w uszkodzeniu procesora? A może któryś z elementów laptopa padł (HDD, karta graf., klawiatura itp) a nie mam/nie wiem jak go sprawdzić?

Będę wdzięczny za wszelkie rady i porady.

Pozdrawiam.
Janusz.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 4 gru 2008, o 14:40

Zwykle taki objaw, a Dellach z którymi miałem do czynienia, oznaczał padniętą płytę główną. Ze względu na cenę sprzętu, oraz jego scalenie zwykle nie opłaca się dochodzić co jest nie tak.

Wróć do „Komputery PC, laptopy, tablety i wszelkie gadżety”