Witam. Czy uszkodzenie matrycy LCD objawia się np. pionowymi paskami po całej długości monitora?
Mam taki monitor i są jak na razie dwa paski wielkości pixela... jeden całkiem żółty który jest cały czas widoczny a drugi niebieski który np. widać na czarnym tle, ale na białym prawie całkowicie znika.
Pytam, bo nigdy nie robiłem takiego czegoś i nie wiem czy w ogóle to dotykać, bo znając życie zaraz wyskoczy takich pasków jeszcze dziesięć...
Rzecz jasna padnięta grafika wykluczona.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUszkodzona matryca czy może coś z elektroniką?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Masz uszkodzony sterownik lub przerwę w połączeniach na samej szybie matrycy. Zatem nie warto się w to angażować - o ile nie znajdziesz drugiej takiej szyby. Niektórzy sugerują podgrzać te struktury, ale nie słyszałem by ktoś naprawił to w ten sposób.
Gdyby na matrycy były powtarzające się pasy to jest to usterka połączeń pomiędzy matrycą a sterownikiem na PCB.
Gdyby na matrycy były powtarzające się pasy to jest to usterka połączeń pomiędzy matrycą a sterownikiem na PCB.