Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

skaner PRIMAX Colorado Direct 9600

pele
-
-
skaner PRIMAX Colorado Direct 9600

Postautor: pele » 14 paź 2007, o 13:01

Mam taki skaner, jak w temacie. I jest on na pewno sprawny, bo używałem go od dawna. Ale nie dawno zmieniłem płytę główną i procka. I teraz na na tym samym WinieXP i tych samych sterownikach mam problem z tym skanerem. Preview robi prawidłowo, ale kiedy chcę skanować, lampa dojeżdża tylko do miejsca gdzie ma zacząć i wywala błąd, coś w tym stylu;
Instrukcja z pod adresu XXXXX odwołuje sie się do komórki pod adresem XXXXX. Pamięć nie może być read.
Na tym samym porcie za skanerem jest podłączona drukarka i ona działa OK, więc to nie chyba nie port w kompie. Ale co ?

Dodam jeszcze, że jak zainstalowałem na tym nowym sprzęcie WIN98 to skaner działa OK. Więc to jakiś problem z XP?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 paź 2007, o 16:38

Moze poszukaj jakiejs innej wersji sterownikow do tego skanera.
Poszperaj moze tutaj:

http://www.driverguide.com/

P.S. Trzeba sie logowac, ale naprawde warto - tam jest ogrom sterownikow.

wawxx
-
-

Postautor: wawxx » 21 paź 2007, o 12:30

Witam !
Przyczyn może być klika !
1. ustawienie portu LPT i jego parametrów w Biosie.
2. sposób instalacji. Np. nie wolno podłączać skanera przed zainstalowaniem oprogramowania.
3. Pod WinXP dzieją się różne uda. Np. na starych płytach twarde dyski na USB nie są widoczne.
4. Czasami błędy w trakcie instalacji z objawami "RAM nie może być Ready" kończą się koniecznością ponownej instalacji WinXP.
wojtek

Wróć do „Komputery PC, laptopy, tablety i wszelkie gadżety”