Czy bezpieczne będzie podłączenie jednocześnie dwóch komputerów do jednego przy wykorzystaniu transmisji RS232C bezpośrednio do portu bez stosowania jakichkolwiek konwerterów?
Wykorzystane były by tylko linie Tx i GND z komputera nadającego podłączone bezpośrenio do linii Rx i GND dwóch komputerów odbierających. Czyli pomijając masę, do wyjścia Tx jednocześnie dwa wejścia Rx.
Pozdrawiam.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięRozgałęziacz transmisji RS232.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Zależy jak rozumiesz słowo "bezpieczeństwo". Proponowane przez Ciebie rozwiązanie jest z powodzeniem stosowane w wielu programowych "monitorach" transmisji RS-232. Elektrycznie niczym to nie grozi. Natomiast, jako użycie nie przewidziane w standardzie, takie podłączenie nie daje gwarancji na jakość transmisji, a wtedy można sie doszukać obniżenia parametrów bezpieczeństwa transmisji.
bis
bis
Chodzi mi tylko i wyłącznie o typowy standard RS232C w konfiguracji 9600,8,1 brak sterowania przepływem, wykorzystane tylko linia Tx, GND w nadajniku oraz RX i GND w odbiornikach.
Przypuszczałem, że elektrycznie będzie to poprawne, ale dla pewności wolałem wrzucić temat na forum Szanownej EP.
Dziękuję za odpowiedź.
Przypuszczałem, że elektrycznie będzie to poprawne, ale dla pewności wolałem wrzucić temat na forum Szanownej EP.
Dziękuję za odpowiedź.