Mam lapka FS AmiloPro 3515 i chciałem zmienić w nim procesor. Komputer pracował jak do tej pory bez zastrzeżeń. Kupiłem procka zgodnego z płytą główną i zauważyłem (po dokładnych spostrzeżeniach) że przy większej prędkości pobierania laptop się wieszał. Miałem przejścia z samoistnym resetowaniem się ale tu ewidentnie siadło chłodzenie - po przemyciu radiatorka i nowej paście wszytko chodziło OK.
Jak nie pobierałem nic albo z małą prędkością komputer chodził sobie. Powróciłem do starego procka i byłem prawie szczęśliwy...
Prawie bo miałem już na starym procesorze jedną zwiechę... Czy ktoś powie mi o co kaman??
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWieszający się laptop
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Wieszający się laptop
To może inaczej... reset miałem przy przegrzewaniu procka. A czym może być spowodowane wieszanie się kompa? Przegrzewanie chipsetu? Fakt jest dobrze ciepły radiator ale jest przyklejony. Raczej nie mam wpływu na jego chłodzenie. Sterowniki? Uaktualnione. Może coś z czasem siada. Kondensatory? Laptop ma 4 latka.
- Łukasz Krysiewicz
- -
wyczyść styki pamięci RAM
spróbuj pracy bez baterii na zasilaczu
i z baterią bez zasilacza
przeskanuj dysk w poszukiwaniu bad sektorów
wypal sobie płytę z Hiren's Boot'em ( aktualna wersja to 14) i uruchom kompa z płyty w opcji z bootowalnym linuxem (mini linux pc),
następnie napisz czy się nadal wiesza !
spróbuj pracy bez baterii na zasilaczu
i z baterią bez zasilacza
przeskanuj dysk w poszukiwaniu bad sektorów
wypal sobie płytę z Hiren's Boot'em ( aktualna wersja to 14) i uruchom kompa z płyty w opcji z bootowalnym linuxem (mini linux pc),
następnie napisz czy się nadal wiesza !
Ram przejrzałem, na baterii nie ma pracy bo trzyma tylko 10 min. Niestety starość nie radość. Więc praca tylko na zasilaczu.
Dysk nowy-miesięczny więc bad sektorów nie ma a na tym linuksie z Hirensa musiałbym dłużej popracować bo na tym starym procku (oryginalnym) tylko 2 razy mi zwiechę złapał. Nowego procka niestety sprzedałem więc nie bedę miał jak tego dokładnie sprawdzić.
Dysk nowy-miesięczny więc bad sektorów nie ma a na tym linuksie z Hirensa musiałbym dłużej popracować bo na tym starym procku (oryginalnym) tylko 2 razy mi zwiechę złapał. Nowego procka niestety sprzedałem więc nie bedę miał jak tego dokładnie sprawdzić.
- Łukasz Krysiewicz
- -
ostatnio miałem przypadek, że laptop wieszał się z powodu uszkodzenia mostka północnego, (u Ciebie jest to most północny VIA VN896), prawdopodobnie w Twoim laptopie jest to samo
P.S.1
przy pracy na linuxie, bądź też w DOSie laptop pracował bez problemów, w ten sposób zdiagnozowałem że jest coś nie tak z grafiką i że to mostek północy powoduje zawieszenie kompa,
spróbuj pracy na linuxie tak jak Ci pisałem, jeśli wszystko będzie ok, znaczy że na 100 % padł mostek
P.S.2
wymiana mostka to wydatek w granicach 300-500 złotych, musisz się zatem zastanowić czy warto
P.S.1
przy pracy na linuxie, bądź też w DOSie laptop pracował bez problemów, w ten sposób zdiagnozowałem że jest coś nie tak z grafiką i że to mostek północy powoduje zawieszenie kompa,
spróbuj pracy na linuxie tak jak Ci pisałem, jeśli wszystko będzie ok, znaczy że na 100 % padł mostek
P.S.2
wymiana mostka to wydatek w granicach 300-500 złotych, musisz się zatem zastanowić czy warto
Ok... tylko jaki to ma związek z procesorem? Co do procesora zrobiłem taka podmianę http://ark.intel.com/pl/compare/27151,29752 z Celerona na Core2
Tak jak pisałem na szybszym wieszał mi się bardzo teraz na oryginalnym procesorze chodzi "prawie" idealnie.
Tak jak pisałem na szybszym wieszał mi się bardzo teraz na oryginalnym procesorze chodzi "prawie" idealnie.
- Łukasz Krysiewicz
- -
Jak sam piszesz wiesza się niezależnie od rodzaju procka, czyli zawieszanie się komputera to nie wina procka. To jest pewne. Ja jako przyczynę usterki nadal "obstawiam" uszkodzenie mostka północnego
a jaki związek, ma procesor z mostkiem północnym już piszę
proponuję zrobić taki test (na własne ryzyko, rzecz jasna)
przy włączonym laptopie "postukaj" delikatnie w mostek,
jeśli laptop zawiesi się będzie to oznaczało że mostek ma drgania na stykach
ewentualnie tak jak pisałem możesz zrobić test z linuxem, czy też z jakimś programem dosowym
pozdrawiam
a jaki związek, ma procesor z mostkiem północnym już piszę
dodatkowo wójek google mówi:
W większości współczesnych płyt głównych mostek północny pełni rolę kontrolera pamięci oraz pośrednika pomiędzy procesorem, pamięcią operacyjną i kartą graficzną.
możliwe, że mostek nie jest precyzyjnie dolutowany (drgania na stykach),Uszkodzenie mostka północnego to standardowa usterka w laptopach FS AmiloPro 3515.
proponuję zrobić taki test (na własne ryzyko, rzecz jasna)
przy włączonym laptopie "postukaj" delikatnie w mostek,
jeśli laptop zawiesi się będzie to oznaczało że mostek ma drgania na stykach
ewentualnie tak jak pisałem możesz zrobić test z linuxem, czy też z jakimś programem dosowym
pozdrawiam