Witam. Tak z ciekawości ściągnąłem program HD Tune żeby sprawdzić sobie dyski twarde i okazuje się, że mój Samsung 120GB (już po gwarancji niestety) pokazuje mi takie coś jak w załączniku.
Czyli robić kopię plików na płyty CD i czekać aż padnie całkiem? Nie da się tego "wyleczyć" lub przynajmniej zaleczyć jakimś narzędziem HDD Samsunga?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDysk do wymiany? Raw Read Error Rate
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Załączniki
-
- HDTune_Health_SAMSUNG SP1203N.png (29.48KiB)Przejrzano 4750 razy
- krzysiek3300
- -
Co znaczy głośno chodzi a później się wycisza? Jeśli słychać typowe chrobotanie to po prostu obudowa do której masz przykręcony dysk wpada w wibracje.
Odkręć dysk od obudowy i zobacz efekt, są specjalne kołki gumowe do eliminacji takich efektów.
A jeśli już tak się martwisz o dysk to:
Zrób S.M.A.R.T test za pomocą Victoria HDD.
Jeśli będzie pokazywał jakieś błędy to wypal sobie MHDD na płycie CD i załaduj program (boot from CD) w programie uważaj co robisz, bo można popsuć sobie dysk i bezpowrotnie utracić dane.
Skanowanie w MHDD (po załadowaniu) 2xF4
P.S. Używaj znaków interpunkcyjnych, bo po to one są...
Odkręć dysk od obudowy i zobacz efekt, są specjalne kołki gumowe do eliminacji takich efektów.
A jeśli już tak się martwisz o dysk to:
Zrób S.M.A.R.T test za pomocą Victoria HDD.
Jeśli będzie pokazywał jakieś błędy to wypal sobie MHDD na płycie CD i załaduj program (boot from CD) w programie uważaj co robisz, bo można popsuć sobie dysk i bezpowrotnie utracić dane.
Skanowanie w MHDD (po załadowaniu) 2xF4
P.S. Używaj znaków interpunkcyjnych, bo po to one są...