Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Toshiba Satellite A300 1N9 Model: PSAGCE - sterownik AHCI

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:
Toshiba Satellite A300 1N9 Model: PSAGCE - sterownik AHCI

Postautor: end » 29 gru 2008, o 13:20

Witam. Szukam pomocy, bo już zaczyna brakować mi pomysłów na instalację sterowników kontrolera dysków.

Oczywiście chodzi o XP SP3. Wszystko ładnie wgrałem i laptop niby działa, ale w menedżer urządzeń tryb dysku mam PIO - czyli coś nie tak.

Podczas instalacji XP w BIOS'ie przełączyłem tryb AHCI na Compatible.
Windows zainstalował się, ale jak widać mam problem ze sterownikiem chipsetu mimo tego, że sterownik ściągnąłem ze strony producenta.

Menedżer urządzeń pokazuje w "Kontrolery IDE ATA/ATAPI" takie coś:

Kod: Zaznacz cały

Intel(R) ICH9M/M-E 2 port Serial ATA Storage Controller 1 - 2928

Intel(R) ICH9M/M-E 2 port Serial ATA Storage Controller 2 - 292D
Ściągnąłem kilka sterowników iaahci.inf / iastor.inf ale na wszystkich po przełączeniu w BIOS'ie w tryb AHCI wywala mi BSOD'a i jedyną opcja na uruchomienie systemu jest "Ostatnia dobra konfiguracja" po czym system wraca do wcześniejszego stanu.

Próbowałem też różnych wersji Intel Matrix Storage Manager - w tym najnowszej ze strony Intela, ale niestety podczas próby instalacji wyskakuje mi błąd:

Ten komputer nie spełnia minimalnych wymagań niezbędnych do zainstalowania oprogramowania. Instalator zakończy działanie.
W czym tkwi problem?

==================

Update:

Problem rozwiązałem ściągając plik ze strony intela: f6flpy32_85.zip

Wypakowałem. Uruchomiłem:

menedżer urządzeń>Kontrolery ATA>Intel(R)...>Aktualizuj sterownik>Zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji>Nie wyszukuj, wybiorę sterownik do zainstalowania>Z dysku>
wskazałem miejsce katalogu f6flpy32_85 w którym znajdują się sterowniki.
Kliknąłem na iaAHCI.inf i z listy wybrałem Intel(R) ICH9M-E/M SATA ACHI Controller i OK.

Po czym restart i przestawienie w BIOS'ie na ACHI.
System uruchomił się prawidłowo i wykrył urządzenia, po ich instalacji kolejny restart i gotowe.

Dzięki za zainteresowanie i mam nadzieję, że komuś się to przyda.

Pozdr.

malutkiminiu
-
-

Postautor: malutkiminiu » 10 sty 2009, o 20:11

Dzięki za posta. Jasno i krok po kroku wytłumaczyłeś. Pozdrawiam serdecznie. :607:

eruanno
-
-

Postautor: eruanno » 19 sty 2009, o 09:05

Witam.
Ostatnio nabyłem laptop marki Toshiba L300-1AM (dokładna konfiguracja tutaj). Miałem podobny problem z instalacją sterowników do SATA (WinXP Pro SP2), ale postąpiłem wg powyższej instrukcji i wszystko działa. Natomiast wciąż mam problem z instalacją sterowników do karty graficznej. Ściągnąłem pakiet o nazwie Intel® Graphics Media Accelerator Driver for Windows* XP zarówno w wersji exe, jaki i zip, ale próba rozpoczęcia instalacji kończy się błędem:

Ten komputer nie spełnia minimalnych wymagań niezbędnych do zainstalowania oprogramowania. Instalator zakończy działanie.
Może mi ktoś pomóc? Bo już dość długo się nad tym głowię... :(. Może istnieją jakieś alternatywne sterowniki tak to było w przypadku pliku f6flpy32_85.zip do SATA ?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 19 sty 2009, o 10:29

Witam.

Spróbuj tak:

Ściągnij ZIP lub EXE ze sterownikami grafiki i wypakuj WinRAR'em pliki. Po rozpakowaniu:

Mój komputer > właściwości > Sprzęt > Menedżer urządzeń
Tam z listy wybierasz urządzenie rozpoznawana prawdopodobnie jako kontroler VGA lub po prostu to co pojawia się jako grafika.

Następnie klikasz na to urządzenie i wybierasz "Uaktualnij sterownik"
Pojawi się kreator to oczywiście tam wybierasz opcję "Nie, nie tym razem" i DALEJ
Następnie wybierasz "Zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji" i DALEJ

Wybierasz "Uwzględnij tą lokalizację wyszukiwaniu" i tak wskaż katalog do którego wcześniej wypakowałeś sterowniki.

Jeśli kreator "nie widzi" tam żadnego sterownika zrób takie coś:

W katalogu do którego wypakowałeś archiwum ze sterownikami są zapewne dwa pliki o rozszerzeniu *.CAB - jeden z nich musi dać się wypakować to wypakuj go i tak samo kreatorem wskaż lokalizację sterownika - powinno pójść.

Jeśli ten zabieg nie powiedzie się to pomyślimy dalej, a na razie zrób tak jak zaproponowałem, bo może akurat się powiedzie.

P.S
Może istnieją jakieś alternatywne sterowniki tak to było w przypadku pliku f6flpy32_85.zip
To nie jest alternatywny sterownik, to po prostu odpowiedni sterownik Intela ;)

Jeśli sobie nie poradzisz to daj znać PW spróbuję pomóc Ci zdalnie.

Pozdr.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2009, o 13:56 przez end, łącznie zmieniany 2 razy.

eruanno
-
-

Postautor: eruanno » 19 sty 2009, o 11:32

Dzięki za szybką odpowiedź. Niestety system nie wykrywa sterowników, nie ma też żadnych archiwów *.cab. Zanim odpisałeś znalazłem w readme coś takiego:

1. Click "Start" then right click on "My Computer" icon and then click on properties. 2. Click on "Hardware" Tab and select "device manager". (NOTE: IF UPDATING DRIVER GO TO STEP 3B) 3a. Double click "Video Controller (VGA Compatible)". (Go To STEP 4) 3b. Select "Display adapters" then Double click on the graphics controller shown. 4. Click on "driver" tab and select "Update Driver". 5. Select the following option: "Install from a list or specific location (Advanced)". Click on the "Next" button. 6. Select the following option: "Don't search. I will choose the driver to install". Click on the "Next" button. (NOTE: IF UPDATING DRIVER GO TO STEP 8) 7. Select "Display adapters". Click on the "Next" button. 8. Click on the "Have Disk..." button and then the "Browse" button. 9. Enter the directory where you unzipped the file you downloaded, and then enter the "Graphics" subdirectory. For 32-bit highlight the "igxp32.INF" file. For 64-bit highlight the "igxp64.INF" file. Click on the "Open" button. 10. Click on the "OK" button. A window listing all of the available display types should open. Select the display adapter that your system contains and then click on the "Next" button. 11. Click on the "Next" button. The operating system will install the driver. Click on the "Finish" button when done. 12. Click on the "Close" button. If a dialog asking to reboot is displayed, click on the "Yes" button to automatically reboot. Otherwise, manually restart the system. The driver should now be loaded.
W punkcie 10. musiałem wybrać coś źle bo po za instalowaniu system wieszał się na dobre zaraz po uruchomieniu (nie dawał mi nawet możliwości przywrócenia ostatniej konfiguracji, więc sformatowałem). Jest tam taka lista:

Intel(R) 946GZ Express Chipset Family Intel(R) G35 Express Chipset Family Intel(R) G965 Express Chipset Family Intel(R) Q965/Q963 Express Chipset Family Intel(R) 82945G Express Chipset Family Intel(R) G33/G31 Express Chipset Family Intel(R) Q33 Express Chipset Family Intel(R) Q35 Express Chipset Family Mobile Intel(R) 945 Express Chipset Family <-- to wybrałem Mobile Intel(R) 965 Express Chipset Family
Co jeszcze mogę zrobić? Nie chcę strzelać, żeby znów formata nie robić :P

Gubię się już w tych oznaczeniach intela... Tutaj jest jedyna strona, na której znalazłem info o chipsecie płyty, może się na coś przyda.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 19 sty 2009, o 12:17

Pliki *.CAB muszą być... Coś nie tak musiałeś zrobić.

Jaki dokładnie masz model tego laptopa? Chodzi o Short model No, który znajduje się pod spodem na nalepce. Czy Twój to PSLBGE?

============================

Update:

Udało się zainstalować grafikę - udało się też zrobić to normalnie przez kreatora instalacji więc nie trzeba kombinować tylko pobrać instalatory ze strony:

Windows XP driver Intel GMA 4500 / X4500 / X4500 HD

http://www.vga.pe.kr/xe/?mid=eng_driver ... srl=175367

Są tam wersje 32Bit i 64Bit Windows XP i Vista.

Wróć do „Komputery PC, laptopy, tablety i wszelkie gadżety”