Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięproblemów dalszy ciąg
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam po raz nie wiem już który. Tym razem pytanie mam tylko jedno, a mianowicie: co może być powodem zmiany w dosie dysku z ktorego bootuje się windows? Ostatnio siedze a tu nagle reset.... potem komunikat "brak pliku ntldr".. ok.. zaglądam w bios a tam jako pierszy pokazuje mi się dysk który jest jako Secondary master i na pewno nie ma na nim windowsa... Co może powodować taki błąd?
bootowanie można zawsze odtworzyć... edytując plik boot.ini wystarczy trochę poczytać w google (to naprawdę nie gryzie) i można znaleźć rozwiązanie braku tego pliku... istnieje także konsola odtwarzania plików w systemie windows xp( działająca także w ms-dos) i spokojnie można to naprawić... Nie jestem pewien ale wsadzenie płyty z Xp i próba instalacji systemu z wybraniem opcji napraw instalacje nie rozwiąże tego Spróbuj odtworzyć plik boot.ini
jajco.. nie zrozumiałeś... nie w tym sęk że naprawde znika mi jakiś plik tylko, że BIOS przestawia mi bootowanie dysków.. jestem rzecz jasna w stanie przywrócić poprzedni stan, ale nie w windzie i plikach boot.ini sęk.. i z tym się juz swego czasu bawiłem jak byłem skazany na dwa systemy... Pajączku mówisz o skokach lub złośliwym kodzie... a myślisz że może być to np uszkodzenie kontrolera dysków albo napięcia? czasem znika mi jeden z dysków jak już kiedyś wspominałem i najlepiej wtenczas poruszać wtyczkami na płycie głównej... nową płytę zresztą już zamówiłem, więc mam nadzieje że problem zniknie..kolejny na liście jest zasilacz... bo potem to już nie wiem.
Oczywiscie ze niektore uszkodzenia moga objawiac sie "zanikiem" napedu (a przez to przestawieniem botu na inny naped). I to wbrew pozorom nawet nie musi byc az tak mechaniczne uszkodzenie jak pisze Czarutek (choc oczywiscie moze), wystarczy ze uklad z czasem dostal juz w kosc (chociazby pod wplywem samonagrzewania sie).
Komputery tez ludzie, tez sie starzeja
Komputery tez ludzie, tez sie starzeja
Witam,
pozwólcie, że się przyłączę do dyskusji, czy braliście może pod uwagę stan złączy zasilających wyprowadzonych z zasilacza do dysku, też kiedyś miałem taki problem, że BIOS nie 'umiał' wykryć HDD. Problem tkwił w złączkach osadzonych w plasykowych wtykach połączeniowych. Przy odrobinie wprawy i cierpliwości można złączki te przywrócić do stanu używalności, czyli do likwidacji braku kontaktu miedzy złączką a twardzielem.
pozwólcie, że się przyłączę do dyskusji, czy braliście może pod uwagę stan złączy zasilających wyprowadzonych z zasilacza do dysku, też kiedyś miałem taki problem, że BIOS nie 'umiał' wykryć HDD. Problem tkwił w złączkach osadzonych w plasykowych wtykach połączeniowych. Przy odrobinie wprawy i cierpliwości można złączki te przywrócić do stanu używalności, czyli do likwidacji braku kontaktu miedzy złączką a twardzielem.