Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Komp mi się resetuje...dlaczego? POMOCY ;( Nowe informacje

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 13 kwie 2006, o 15:07

Ale jak sprawdzić które sterowniki są "winowajcą" ? :D Podejrzewam grafikę, ale to są moje przypuszczenia :)
Najlepiej "postawić" nowy system i wgrać stery od płyty głównej (chipset, AGP itd.)
Następnie grafika i sprawdzasz czy wszystko o.k.
Później cała reszta.
To jeden ze sposóbów i w sumie każdy robi inaczej ale możesz sprobowac jak będzie Ci się chciało.

Awatar użytkownika
gringozam
-
-

Postautor: gringozam » 13 kwie 2006, o 20:39

Komp działał mi na win ME w miare dobrze, ale ostatnio tez zaczyna się resetować. Dzisiaj wyskoczył mi bardzo dziwny komunikat (pierwszy raz taki widziałem):
Niebieski ekran( nawet taki o lekko szarym odcieniu...inny kolor niż pozostałe ekrany błędów, jakby za szarą mgłą) a w nim komunikat o treści:
Wyjątek 0E wystąpił przy 0029:C0012B2C wurządzeniu VxD.
Wywołanie nastąpiło z0028:C001BDE8w urządzeniu VxD.
możliwość kontynuacji.
* Naciśnij dowolny....... [ciąg dalszy znacie]
Bardzo dziwne. Co to może być? Jak tak dalej pojdzie to zrezygnuje i bupie nowego kompa :x

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 13 kwie 2006, o 23:09

Jeśli masz opcję, to podstaw tą grafikę... wtedy będziemy pewni.
Jak masz, to jakąklowiek nawet 16MB (jakiaś Voodoo 3dfx np.) i zobaczymy.

P.S. Ja ostatnio miałem bardzo podobny przypadek u znajomego w PC, okazało się, że grafika do wymiany.

Awatar użytkownika
gringozam
-
-

Postautor: gringozam » 2 wrz 2006, o 12:04

Przez dłuższy czas nie używałem komputera i nie zajmowałem się nim lecz ostatnimi czasy zaczałem czesciej siedziec przed moim PC i ten "auto-reset" zaczyna byc denerwujacy. Sprawdziloem wszystkie podzespoly (testowałem pamięć i jest ok, podstawiałem nawet inny RAM i to samo, zmieniłem grafikę i to samo) teraz czas na aktualizację BIOSu Mam płytę PC Chips M807 i BIOS: Avard Modular BIOS v6.ooPG (12/12/00). Ze strony producenta pobrałem nowy BIOS (w archiwum zip był jeden plik "2K1212W.bin" ). Pierwszys krok za mną teraz co dalej? Nigdy nie aktualizowałem BIOSu i nie mam pojecia jak to się robi dlatego proszę was o pomoc. A może nie warto samemu tego robić, bo moze tylko pogorszę stan mojego PC-ta? Czuję sie na silach by podjąć sie tego zadania...no więc...POMOCY

EDIT: Już znalezłem opis jak to zrobić. Tylko w nazwie BIOSU ktory pobrałem jest "...1212...") a ja posiadam bios: Avard Modular BIOS v6.ooPG (12/12/00) Czy to nie jest ten sam BIOS ?
EDIT 2: Na stronie producenta jest tylko ten BIOS do tej płyty w sieci też nie spotkałem się z inną wersją

[shadow=green]EDIT 3:[/shadow]Zrobiłem format wszystkich partycji i postanowiłem na nowo wgrać XP-ka i przy końcu instalacji trachhh.....(taki ekram mi się pokazał [zawsze mi się taki pokazywał i komputer po około 2-3 sekundach sam się resetował a ostatnio zatrzymywał się na tym ekranie] )
Obrazek
I co teraz zrobić :566:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 2 wrz 2006, o 14:06

Wydaje mi się jednak, że cała wina lezy w uszkodzeniu płyty głownej.
Jeśli system nie raprotuje błędów, nie pokazuje w BSOD winnego sterownika, pamięć masz 100% sprawną - bo testowałeś, dysk też jest ok. i podstawiałeś zasilacz to albo procek albo płyta głowna.
Najlepiej podstawiać kolejno wszystkie urządzenia.

Jeśli masz możliwość, to wsadź tylko HDD, CD-ROM i grafikę.
I zaisntaluj XP.
Nie wsadzaj nic do slotów PCI i tak bez niczego niech system sobie chodzi.
Napisz jeszcze jak ma się temperatura procka, ostatnio robiłem u jednego gościa PC bo też wywalało mu BSOD-y i okazało się, że temperatura procka powyżej 75C.
Tak na odległość cięzko coś pomóc.
Gdybyś jeszcze miał tochę cześci od PC to zawsze można coś pokombinować.

Awatar użytkownika
gringozam
-
-

Postautor: gringozam » 2 wrz 2006, o 15:15

Zobaczcie to:
Obrazek
i to...
Obrazek
a w tym momencie gdzie duuzo tych błędow nastapił reset :/
Obrazek
I co wy na to ? :uhoh:
Jeśli chodzi o temperaturę procka to jest znacznie mniejsza od tej którą podałeś, jest w normie.

EDIT
Właśnie odpaliłem "legalizator XP-ka" i zrobiłem aktualizację systemu i czekam...może będą jakiś efekty...(oby tylko ubocznych nie było ;) )
EDIT 2
I nadal to samo :( Czytałem, ze w ekranach błędów BSOD IRQL NOT LESS OR EQUAL o kodzie 0x0000000A (...) oznacza błąd sterownika (niekompatybilność). Tylko jak to jest możliwe skoro użwyam tylko sterowników które instaluje XP-ek :566:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 wrz 2006, o 09:18

Ja bym zrobił tak: wgrał nowy system i zostawił go bez niczego żeby sobie sam pochodził.
Nie wgrywałbym żadnych sterowników, żeby zobaczyć czy bez tego działa normalnie.
Jako pierwszy sterownik wgrałbym od chipsetu płyty głowniej i zostawił na próbę tylko to...
I jak pisałem wczesniej podpięte tylko CD-ROM, HDD. Nic więcej.
Należałoby też wgrać SP2.

Awatar użytkownika
gringozam
-
-

Postautor: gringozam » 3 wrz 2006, o 10:32

Wgrał nowy system powiadasz ? Hmm...to moze nie byc takie proste, bo juz 2-krotnie przy instalowaniu systemu wyskoczył mi BSOD :( A jesli juz nawet mi sie to uda to nie posiadam CD ze sterownikami do płyty głównej a producent nie zadbał o sterowniki na stronie internetowej (oczywiście są, ale do nowszych modeli i dla Socket A zaczynają się od płyt m810 :( Jeszcze będę szukał :/

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 wrz 2006, o 10:39

Wgrał nowy system powiadasz ? Hmm...to moze nie byc takie proste, bo juz 2-krotnie przy instalowaniu systemu wyskoczył mi BSOD :( A jesli juz nawet mi sie to uda to nie posiadam CD ze sterownikami do płyty głównej a producent nie zadbał o sterowniki na stronie internetowej (oczywiście są, ale do nowszych modeli i dla Socket A zaczynają się od płyt m810 :( Jeszcze będę szukał :/
No widzisz... piszesz, że wywala Ci BSOD podczas instalacji, to gdzie tu wina sterownika jeśli jeszcze ich nie ma?
Moim zdaniem problem lezy w uszkodzeniu sprzętowym i własnie albo jest to płyta głowna albo procesor.
Wszytsko inne podstawiałeś więc co jeszcze zostało?...
Sterowniki na 100% są w sieci.

www.driverguide.com - zarejestruj się i pewnie tam znajdziesz.

Awatar użytkownika
gringozam
-
-

Postautor: gringozam » 21 wrz 2006, o 14:28

W podgladzie zdarzen pojawia sie przy bledzie systemu:

Nie można uruchomić usługi General Purpose USB Driver (adildr.sys) z powodu następującego błędu:
Nie można uruchomić określonej usługi, ponieważ jest ona wyłączona lub ponieważ nie są włączone skojarzone z nią urządzenia.

I przy tym następuje reset. :evil: Co to oznacza ?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 22 wrz 2006, o 07:01

Witam.
Jeśli się da to wyłącz w biosie albo w samym systemie urządzenia USB.

Awatar użytkownika
gringozam
-
-

Postautor: gringozam » 23 wrz 2006, o 08:12

Juz się cieszyłem, ze znalazłem przyczynę moich problemów z PC, wyłaczyłem USB w systemie, zwolniłem wszystkie porty USB i czekałem na efekty. No niby ładnie, bo komp śmigał elegancko przez ponad 2 godziny a poźniej BSOD i resecik :(

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 23 wrz 2006, o 08:18

Jeżeli wszystko już było sprawdzone i masz pewność, że działa 100% to pozostaje płyta głowna i procesor...
Ale stawiam na ubity chipset płyty głownej, albo coś w tym stylu.

P.S. Płyta główna pod takiego procka nie jest droga więc może kup na allegro czy gdzieś nową - używaną.

Awatar użytkownika
gringozam
-
-

Postautor: gringozam » 28 wrz 2006, o 16:28

End a co mi proponujesz ? Jak płytę? podaj konkretne modele, bo nie orientuje się co jest w miarę dobre a co jest zwykłym szajsem :/ I dzięki bardzo za pomoc :564:

akaix
-
-

Postautor: akaix » 1 paź 2006, o 16:06

Witam.Myślę że moge pomóc ponieważ juz miałem troche do czynienia z kompami na socket a a nawet sam mam athlona 1ghz na ecs k7s5a bo pod owy idą procesory amd athlon znalazłem na allegro ciekawą i baaardzo tanią propozycję:
http://allegro.pl/item128470480__okazja ... fv_ss.html płyta jest na chipsecie kt133 więc dobrze sie sprawuje w standardowej pracy na komputerze nie ma zaciec itd.,a i 3 sloty sdram są wiec nie będziesz musiał kupować ddr specjalnie (rozumiem że masz sdram)tylko poprostu przeżucisz procka i pamieci oraz grafę i git,a bios też jest niezły awardy są naj lepesze jeśli chodzi o podkręcanie a to moze sie przydac na przyszłosc więc jeśli nie potrzebujesz jakiejś bardzo wydajnej i zaawansowanej płyty ta jest idealna.Pozdrawiam.

[ Dodano: 01-10-2006, 19:32 ]
Ewentualnie taka płytę jaką ja mam ecs k7s5a ona jest bardzo dobra na procku athlon 1ghz krecony na 1.3ghz i grafie sapphirre radeon 9550 gram w najnowsze hity bez problemów np.just cause itd.Płyta ta to ecs k7s5a dobra i wypróbowana przeze mnie jestem bardzo z niej zadowolony ,co najlepsze ma 2 sloty ddr i 2 sddr wiec nei ma problemu z dopasowaniem pamieci a cena oscyluje w granicach 70złpozdrawiam.

Awatar użytkownika
gringozam
-
-

Postautor: gringozam » 2 paź 2006, o 15:45

Nie jestem przekonany co do tej aukcji. Sprzeadający nie daje gwarancji, ze sprzęt jest sprawny wiec wolę nie wydawać 3 dyszek w błoto :? A co jeszcze możecie mi polecić tak do 7 dyszek ?

akaix
-
-

Postautor: akaix » 2 paź 2006, o 20:55

Hmm to faktycznie lepiej nie ryzykować a do 70 zł będzie ciężko bo należy doliczyć koszt przesyłki jakies 10 zł.Ta karta jest niezła http://allegro.pl/item131493572_msi_do_ ... alny_.html ale jak przy zakupie juz lepszego procka będzie treba wymienić płytę bo ta obsługuje procki do 1.2ghz.Ja może w tym tygodniu będe sprzedawać swoją płyte pod socket a ecs k7s5a tak mysle za 45 zł ją wystawie więc mogę odsprzedać a wystawie jak moja nowa juz dojdzie.On jest 100% i pewna bo cały czas na niej robię :) Jak cos to mogę dać znać.Jeszcze jedna wart uwagi płyta http://allegro.pl/item131452324_jetway_ ... nosc_.html .Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
gringozam
-
-

Postautor: gringozam » 27 cze 2007, o 11:48

Witam! Wracam z tym problemem, bo nie daje mi to spokoju.

Oddałem kompa do serwisu komputerowego mojego znajomego. Oddalem samą jednostkę. Koleś mi zainstalował świeżego XPka i zostawił na noc kompa włączonego. Na drugi dzien komp śmigał tak jak go zostawił ten kolo. Czyli bez resetu itd. Oddał mi sprzet, podłączyłem u siebie i znów BSOD + reset :623: Powiedział mi, ze miał kiedyś taką sytuację, ze klawiatura robiła jakiś błąd i to powodowało reset. Podmieniłem inną klawię oraz mysz, odpalam XPka i bez żadnych efektów - po pewnym czasie BSOD i reset :634:
Spróbuje jeszcze podmienić iny monitor, ale nie sadzę zeby to była jego wina, chociaż niektórzy narzekają na Samtrony 75E, ale raczej by takich numerów nie wywijał mój monitek :/ Jak sądzicie ?

Zauważyłem też, ze mój komp "szczypie" tzn. jest jakieś chyba przepięcie w obudowie, bo jak podłączalem USB to poczułem prąd na sobie ;) Wziąłem probowke i zaswieciła się na tyle obudowy jednostki, na kineskopie monitora i na koncówce kabla do monitora. Nie wiem czy tak być powinno, czy to normalne czy też coś jest nie tak ? :/.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 29 cze 2007, o 12:20

Witam. A masz Ty w ogóle uziemiony ten PC? Bo jak kopie to chyba nie... Sprawdź czy przy zasilaniu z innego gniazdka masz też BSOD'y czy restarty.
Dziwna sprawa, że w serwisie działa a u Ciebie nagle nie wiadomo skąd BSOD'y wywala...

Awatar użytkownika
gringozam
-
-

Postautor: gringozam » 29 cze 2007, o 13:38

Zewnętrznie wyglada, ze wszystko jest uziemione, ale nie rozkręcałem gniazdek więc nie wiem na 100%
To raczej nie wina gniazdek, bo ostatnio mój komp wędrował z pokoju do pokoju i wszędzie było to samo.
Natomiast na Windzie Millenium takie resety mi się zdarzają np. podczes startu systemu, gdy program antywirusowy robi aktualizację :/ Pamięć testowałem osobiście i jest ok i w serwisie koleś mówił, ze pamięć jest na 100% git :/

Wróć do „Komputery PC, laptopy, tablety i wszelkie gadżety”