Witam:)
Jest to pierwszy mój post na tym forum, więc z góry chciałem przeprosić jeśli zamieściłem go w złym dziale.
Mam następujący problem. Potrzebuje układ, który będzie przesyłał dane z dwóch lini do odbiornika (do ukł wchodzą dwie cyfrowe linie i dwie wychodzą), najlepiej w czasie rzeczywistym, a po naciśnięciu przycisku przestanie przesyłać przez siebie dane tj odłączy sygnał wej.
Wszelkie sugestie mile widziane, jaki ukł, jaki uP.
Z góry dziękuję za pomoc.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBudowa układu, laik w programowaniu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, Łukasz Krysiewicz, Moderatorzy
Jeżeli dobrze zrozumiałem to wystarczą dwie bramki AND i przycisk (ewentualnie jakiś rezystor).
Linie wejściowe podłączasz do jednego wejścia każdej z bramek, do drugiego sygnał z przycisku.
Jeżeli przycisk daje zero na wejście to sygnał nie przechodzi, jeśli jeden, to sygnał przechodzi.
Pozdrawiam
Marek
Linie wejściowe podłączasz do jednego wejścia każdej z bramek, do drugiego sygnał z przycisku.
Jeżeli przycisk daje zero na wejście to sygnał nie przechodzi, jeśli jeden, to sygnał przechodzi.
Pozdrawiam
Marek