Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

problem z avrstudio

Awatar użytkownika
gruszek
-
-
problem z avrstudio

Postautor: gruszek » 8 kwie 2004, o 09:45

witam i zapraszam do rozwiazania dziwnego problemu
po nabraniu ochoty na assemblera, sciagnalem avrstudio4 i pojawil sie problem:
za kazdym razem kiedy kompilator napotyka odwolanie do jakiegos rejestru dajmy na to r16 mowi ze
illegal argument type or count
a po napotkaniu CALL mowi:
Warning: 'CALL' not supported on this device
dodam ze mam w opcjach ustawiony 90s8535, w pliku napisalem tez ".include 8535def.inc" i kompilator pisze nawet ze go "includuje"
przeciez to nie jest mozliwe ze nie ma na nim instrukcji CALL albo ze nie ma rejestrow ;)
probowalem skompilowac przykladowy plik tutorial.asm dostarczony wraz z avrstudio i ta sama gadka :/
czy ktos wie co sie moze dziac?? albo podeslac mi jakis swoj kompilator asm dla avrkow

a teraz wiadomosc dla gawla: pamietasz jak kiedys pytales czy ten programator ISP na port COM wspolpracuje z avrstudio? otuz wspolpracuje :)

Awatar użytkownika
gruszek
-
-

Postautor: gruszek » 8 kwie 2004, o 12:31

juz jest ok:
nastepnym razem zanim cos tu wypisze odnosnie asemblera to najpierw 100 razy sprawdze :)
zamiast
IN r16, sreg
mialem
IN sreg,r16
to byl 1szy blad, a drugi zalatwilem zamieniajac CALL na RCALL
czy ktos wie czemu tak musialem zrobic?? czemu at90s8535 nie obsluguje CALL????

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 8 kwie 2004, o 13:06

To bardzo proste, popatrz na listę instrukcji jaką dysponuje dany mikrokontroler. Przykładowo nie wszystkie modele mikrokontrolerów dysponują instrukcją call (przy okazji podobnie rjmp). Jeżeli procek nie dysponuje większą pamięcią programu niż 8kB (i nie jest ATMEGA), to raczej nie ma on w zestawie tych instrukcji.

Awatar użytkownika
gruszek
-
-

Postautor: gruszek » 8 kwie 2004, o 14:42

przeszlo mi to przez mysl ale mam jakas liste instr. sciagnieta ze strony chyba atmela i tam nic nie pisalo ze to dotyczy skokow prockow z wieksza pamiecia :/ i nie wiedzialem o co chodzi

napisalem swoj pierwszy program w asmie i dziala od razu :D (oczywiscie po tym jak sie go udalo w koncu skompilowac) juz sie nie bede sie rozpisywal co robi ale jestem w szoku ze od razu dziala jak zaplanowalem

teraz prosilbym o pomoc w wytlumaczeniu jak komunikowac sie z wyswietlaczem lcd po szynie 4bitowej bo mam taki ktory ma tylko 4 linie danych wyprowadzone, chodzi o to jak sie te bajty rozdziela, ktora czesc najpierw, jak inicjalizacja wyglada itp

Wróć do „AVR/AVR32”