Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Kurs C dla AVRGCC

maciek717
-
-
Kontaktowanie:
Kurs C dla AVRGCC

Postautor: maciek717 » 13 paź 2003, o 22:42

Witam forumowiczów.
Jeśli ktoś dysponuje, lub zna jakieś adresy gdzie można znaleźć kurs C dla programu AVRGCC to niech mi je podeśle. Pragne nauczyć się tego języka programowania.

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 13 paź 2003, o 23:13

http://www.btc.pl/index.php?id=avr
Szczerze polecam.
Pzdr
PZb

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 27 paź 2003, o 20:37

http://www.btc.pl/index.php?id=avr
Szczerze polecam.
Pzdr
PZb
Również polecam :) zakupiłem tę książkę, jak również obwody drukowane pod zestaw uruchomieniowy i programator opisane w książce i wykorzystywane do wszystkich przykładów. Teraz praktycznie juz to wykorzystuję :) Nie nastawiaj się jednak na jakiś kompletny kurs C dla AVR-ów

Dexter
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Dexter » 2 lis 2003, o 10:33

Ale w tej ksiazce prawie nic nie ma. 80% stron to jest bajka o AVR-ach a nie o C. Sam z checia bym poczytal jakis kurs o C. Spogladajac na te przyklady z ksiazki z wiedza rowna 0 mozna tylko dostac zawrotu glowy.
Pozdro
Dexter

Gienek1
-
-

Postautor: Gienek1 » 2 lis 2003, o 12:23

Autor tej książki wyraźnie pisze że jego zamiarem był opis AVR-a a nie kurs programowania w C czy w asemblerze. A poza tym każdy kompilator ma swoje własne macra i w tedy "kanał" z kompatibilnością języka.

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 2 lis 2003, o 12:44

Ale w tej ksiazce prawie nic nie ma. 80% stron to jest bajka o AVR-ach a nie o C. Sam z checia bym poczytal jakis kurs o C. Spogladajac na te przyklady z ksiazki z wiedza rowna 0 mozna tylko dostac zawrotu glowy.
Pozdro
Dexter
Otóż moja wiedza na temat programowania AVR-ów w C jest również równa zero, ale ta książeczka pozwala mi dokładnie poznać strukturę i działanie avr-ów, przykłady są pomocne łącznie z proponowanym zestawem uruchomieniowym, natomiast samego C trzeba się nauczyć np. z książki "Język ANSI C" - B.W.Kernighan, D.M.Ritchie. Z samego czytania nic nie wyniknie dopóki samemu nie napisze się małego programu i uruchomi go na konkretnym układzie.

Dexter
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Dexter » 9 lis 2003, o 11:02

No wlasnie o to mi chodzilo ze ksiazka jest o AVR-ach a nie o C, wiec nie wiem jak pan Piotr mogl ja polecic jako ksiazke do nauki C. Mam ta ksiazke i owszem o AVR mozna sie dowiedziec bardzo wiele lecz o C praktycznie nic. Nie znam C i patrzac na przyklady programow w ksiazce doznaje jeszcze wiekszego zametu bo nie znam zadnych podstaw.
Pozdro
Dexter

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 9 lis 2003, o 11:16

... Nie znam C i patrzac na przyklady programow w ksiazce doznaje jeszcze wiekszego zametu bo nie znam zadnych podstaw.
Pozdro
Dexter
No właśnie ja tez jestem początkujący ale patrząc na przykłady z ksiązki "Mikrokontrolery AVR w praktyce" np. cwicz1 probuje zamienić polecenia z asemblera (którego tez nie znam :) ) sbi czy cbi na odpowiednie operacje w C np przesuniecia i dodawania i otrzymuję efekty takie same (sprawdzam to pod symulatorem avrstudio 3.56 i przy pomocy płytki uruchomieniowej), mało tego wprowadzam swoje modyfikacje i to działa :) - nic wielkiego ale to początek. Oczywiście obie książki czyli "Język ANSI C" i "Mikrokontrolery AVR w praktyce" mam pod ręką. Kursu C dla AVR pod kompilator AVRGCC czy inny nie znajdziesz - mnie przynajmniej się nie udało :)

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 9 lis 2003, o 19:04

No wlasnie o to mi chodzilo ze ksiazka jest o AVR-ach a nie o C, wiec nie wiem jak pan Piotr mogl ja polecic jako ksiazke do nauki C.

>> Zrobilem to bo _zawsze_ uczylem sie na przykladach. A - jak to sprawdzilismy - niestety ANSI C nie bardzo "pasuje" do AVR-GCC (w szczegolach), w zwiazku z czym zaproponowalem nauke tego narzecza na dobrze opracowanych i sprawdzonych przykladach.

Mam ta ksiazke i owszem o AVR mozna sie dowiedziec bardzo wiele lecz o C praktycznie nic.

>> To naprawde kwestia podejscia.

Nie znam C i patrzac na przyklady programow w ksiazce doznaje jeszcze wiekszego zametu bo nie znam zadnych podstaw.

>> Hmmm, to masz problem, bo AVR-GCC jest dosc daleko (w szczegolach pokazanych m.in. w przykladach z ksiazki) od "prawdziwego" C. Jak chcesz podstaw to siegnij po kurs Jacka Bogusza w EP.
Pzdr
PZb

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 9 lis 2003, o 19:24

... niestety ANSI C nie bardzo "pasuje" do AVR-GCC (w szczegolach) ...
To teraz rozumiem dlaczego miałem problemy pod AVRGCC przerabiając przykłady z książki na C i dlatego przerzuciłem się na ICCAVR - teraz wszystko chodzi (jak na razie). Czy mam rację?

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 10 lis 2003, o 00:17

To teraz rozumiem dlaczego miałem problemy pod AVRGCC przerabiając przykłady z książki na C i dlatego przerzuciłem się na ICCAVR - teraz wszystko chodzi (jak na razie). Czy mam rację?

>>> Pewnie tak. Z AVR-GCC jest tak, ze nowsza jego wersja (3.3) nie radzila sobie z programami napisanymi w 3.2 ;-)
Pzdr
PZb

Jurek Szczesiul
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jurek Szczesiul » 12 lis 2003, o 22:40

... niestety ANSI C nie bardzo "pasuje" do AVR-GCC (w szczegolach) ...
Ogólnie tak. Avrgcc ma problemy np. ze stałymi w obszarze programu. Trochę to wygląda inaczej niż zazwyczaj - ale w sumie nie jest jakoś strasznie kłopotliwe. Ma też trochę swoich tricków zwłaszcza jeśli chodzi o optymalizację. Poza tym cały czas jest rozwijany - stąd pewne kłopoty ze starszymi programami ( ale na ogół do przejścia ).

Pozdrowienia Jurek S.

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 14 lis 2003, o 19:52

:-) Wiesz, obserwowalem wojne Jarka Dolinskiego z AVR-GCC podczas pisania programow do ksiazki. Pomyslalem sobie wtedy, ze poczatkujacy zginie walczac z dziwnostkami samego AVR-GCC i jego wspolpracy z AVR Studio (np. symulacja "zakomentarzowanych" fragmentow programu). JD sobie poradzil, ale wiedzial jak to powinno dzialac zanim nie chcialo dzialac. Podoba mi sie idea AVR-GCC, ale odzalowalbym chyba te 100 EUR (nie wiem dokladnie ile kosztuje), zeby skuic sie na pisaniu programu, a nie zgadywaniu co tym razem "wymyslil" kompilator.
Tak sobie narzekam, ale wiem, ze sporo da sie tym zrobic. Tyle, ze jestem wygodny ;-)
Pzdr
PZb

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 14 lis 2003, o 21:43

Jeśli chodzi o ICCAVR to wersja standard kosztuje 199$ - trochę dużo.

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 14 lis 2003, o 22:06

OK, mialem na mysli (nie napisalem - prezpraszam) CodeVision (150 USD).
Pzdr
PZb

Jurek Szczesiul
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jurek Szczesiul » 15 lis 2003, o 09:30

:-) Wiesz, obserwowalem wojne Jarka Dolinskiego z AVR-GCC podczas pisania programow do ksiazki. Pomyslalem sobie wtedy, ze poczatkujacy zginie walczac z dziwnostkami samego AVR-GCC i jego wspolpracy z AVR Studio (np. symulacja "zakomentarzowanych" fragmentow programu).
To racja zwłaszcza jeśli chodzi o współpracę z AvrStudio. Słabym punktem zestawu był zawsze konwerter elf>>coff. Ale sprawy się cały czas posuwają do przodu. Był niedorobiony elfcoff ( + patche ), potem zaczęty objtool, wreszcie od maja jest profesjonalny ( wbudowany w binutils avr-gcc, chociaż to też na razie beta nie wolna od błędów ). Nie wiem czego Jarek używał , IMHO teraz można z powodzeniem z najnowszymi wersjami amatorsko startować.
BTW wczoraj wyszła beta nowego Studia 4.0.8 ( m.in. widzi juz struktury itp. )

Jurek S.

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 15 lis 2003, o 15:35

Dwa pytania do znawców:
1. A jak jest ze współpracą AVRStudia w wersji 4.x.x z GCCAVR bo spotykam się z zaleceniami korzystania z wersji AVRStudio 3.56 ?
2. Co możecie powiedzieć na temat ICCAVR ver. 6 w porównaniu np z CodeVision (różnice cenowe znam :) )

Jurek Szczesiul
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jurek Szczesiul » 15 lis 2003, o 16:47

Dwa pytania do znawców:
1. A jak jest ze współpracą AVRStudia w wersji 4.x.x z GCCAVR bo spotykam się z zaleceniami korzystania z wersji AVRStudio 3.56 ?
2. Co możecie powiedzieć na temat ICCAVR ver. 6 w porównaniu np z CodeVision (różnice cenowe znam :) )
1. Współpraca to za mocno powiedziane. Studio 4 umie załadować plik *.cof generowany przez wbudowany konwerter avr-gcc i na jego podstawie prowadzić debugowanie ( są oczywiście ograniczenia :
- konwerter nie jest całkiem wolny od błędów (beta),
- sam format coff nie przenosi wszystkiego / np. nie zobaczymy pól
bitowych, plików dołączonych, nie są rozpoznawane niektóre formaty itp. ; ale generalnie jak na bezpłatne narzędzia to i tak jest fajnie).
Natomiast nie da się z poziomu Studio 4 obsługiwać zewnętrznych kompilatorów jak to było w 3.56. Możliwe, ze sporo sugestii użycia 3.56 wynika właśnie z tego. Dość popularne są też nadal opisy z AvrFreaks integracji Studia 3.5 z avr-gcc. Tylko zarówno dystrybucja avr-gcc3.2 jest mocno przestarzała, jak i samo Studio serii 3 ( żadne prace nad nim nie są już prowadzone ). IMHO pisanie w C pod Studiem 3.56 to tez nie taka frajda - wielu rzeczy straszliwie brakuje, chociażby podstawowego jump-to-error.
Czyli w przypadku używania Studio4 potrzebne jest dodatkowe narzędzie do obsługi kompilatora ( zakładając oczywiście, że nie chcemy zasuwać z poziomu linii komend ). Ja używam swojego AvrSide, można brać Programmers Notepad z dystrybucji WinAvr, czy też dowolny ulubiony i odpowiednio skonfigurowany edytor programisty.

2. Nie wiem - używam tylko avr-gcc ;-)

Regards Jurek S.

jachu
-
-

Postautor: jachu » 20 lis 2003, o 00:16

A ja tak z innej beczki...
patrzę na jakiś makefile (przykładowe) i patrzę...i jak go "przetłumaczyć" na AvrSide ???
Jakaś podpowiedź ??
Bo chciałbym przy jego pomocy "uruchomić" Ethernuta; tylko jestem na początku drogi :(

Pzdr
Tomek

Jurek Szczesiul
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jurek Szczesiul » 20 lis 2003, o 13:52

A ja tak z innej beczki...
patrzę na jakiś makefile (przykładowe) i patrzę...i jak go "przetłumaczyć" na AvrSide ???
Jakaś podpowiedź ??
Bo chciałbym przy jego pomocy "uruchomić" Ethernuta; tylko jestem na początku drogi :(

Pzdr
Tomek
Pisz na priva - akurat z ethernutem jest troche kombinacji.

Jurek S ( jerzy.szczesiul@ep.com.pl )

Wróć do „AVR/AVR32”