Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKurs C dla AVRGCC
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
Witam forumowiczów.
Jeśli ktoś dysponuje, lub zna jakieś adresy gdzie można znaleźć kurs C dla programu AVRGCC to niech mi je podeśle. Pragne nauczyć się tego języka programowania.
Jeśli ktoś dysponuje, lub zna jakieś adresy gdzie można znaleźć kurs C dla programu AVRGCC to niech mi je podeśle. Pragne nauczyć się tego języka programowania.
Otóż moja wiedza na temat programowania AVR-ów w C jest również równa zero, ale ta książeczka pozwala mi dokładnie poznać strukturę i działanie avr-ów, przykłady są pomocne łącznie z proponowanym zestawem uruchomieniowym, natomiast samego C trzeba się nauczyć np. z książki "Język ANSI C" - B.W.Kernighan, D.M.Ritchie. Z samego czytania nic nie wyniknie dopóki samemu nie napisze się małego programu i uruchomi go na konkretnym układzie.Ale w tej ksiazce prawie nic nie ma. 80% stron to jest bajka o AVR-ach a nie o C. Sam z checia bym poczytal jakis kurs o C. Spogladajac na te przyklady z ksiazki z wiedza rowna 0 mozna tylko dostac zawrotu glowy.
Pozdro
Dexter
No wlasnie o to mi chodzilo ze ksiazka jest o AVR-ach a nie o C, wiec nie wiem jak pan Piotr mogl ja polecic jako ksiazke do nauki C. Mam ta ksiazke i owszem o AVR mozna sie dowiedziec bardzo wiele lecz o C praktycznie nic. Nie znam C i patrzac na przyklady programow w ksiazce doznaje jeszcze wiekszego zametu bo nie znam zadnych podstaw.
Pozdro
Dexter
Pozdro
Dexter
No właśnie ja tez jestem początkujący ale patrząc na przykłady z ksiązki "Mikrokontrolery AVR w praktyce" np. cwicz1 probuje zamienić polecenia z asemblera (którego tez nie znam ) sbi czy cbi na odpowiednie operacje w C np przesuniecia i dodawania i otrzymuję efekty takie same (sprawdzam to pod symulatorem avrstudio 3.56 i przy pomocy płytki uruchomieniowej), mało tego wprowadzam swoje modyfikacje i to działa - nic wielkiego ale to początek. Oczywiście obie książki czyli "Język ANSI C" i "Mikrokontrolery AVR w praktyce" mam pod ręką. Kursu C dla AVR pod kompilator AVRGCC czy inny nie znajdziesz - mnie przynajmniej się nie udało... Nie znam C i patrzac na przyklady programow w ksiazce doznaje jeszcze wiekszego zametu bo nie znam zadnych podstaw.
Pozdro
Dexter
No wlasnie o to mi chodzilo ze ksiazka jest o AVR-ach a nie o C, wiec nie wiem jak pan Piotr mogl ja polecic jako ksiazke do nauki C.
>> Zrobilem to bo _zawsze_ uczylem sie na przykladach. A - jak to sprawdzilismy - niestety ANSI C nie bardzo "pasuje" do AVR-GCC (w szczegolach), w zwiazku z czym zaproponowalem nauke tego narzecza na dobrze opracowanych i sprawdzonych przykladach.
Mam ta ksiazke i owszem o AVR mozna sie dowiedziec bardzo wiele lecz o C praktycznie nic.
>> To naprawde kwestia podejscia.
Nie znam C i patrzac na przyklady programow w ksiazce doznaje jeszcze wiekszego zametu bo nie znam zadnych podstaw.
>> Hmmm, to masz problem, bo AVR-GCC jest dosc daleko (w szczegolach pokazanych m.in. w przykladach z ksiazki) od "prawdziwego" C. Jak chcesz podstaw to siegnij po kurs Jacka Bogusza w EP.
Pzdr
PZb
>> Zrobilem to bo _zawsze_ uczylem sie na przykladach. A - jak to sprawdzilismy - niestety ANSI C nie bardzo "pasuje" do AVR-GCC (w szczegolach), w zwiazku z czym zaproponowalem nauke tego narzecza na dobrze opracowanych i sprawdzonych przykladach.
Mam ta ksiazke i owszem o AVR mozna sie dowiedziec bardzo wiele lecz o C praktycznie nic.
>> To naprawde kwestia podejscia.
Nie znam C i patrzac na przyklady programow w ksiazce doznaje jeszcze wiekszego zametu bo nie znam zadnych podstaw.
>> Hmmm, to masz problem, bo AVR-GCC jest dosc daleko (w szczegolach pokazanych m.in. w przykladach z ksiazki) od "prawdziwego" C. Jak chcesz podstaw to siegnij po kurs Jacka Bogusza w EP.
Pzdr
PZb
To teraz rozumiem dlaczego miałem problemy pod AVRGCC przerabiając przykłady z książki na C i dlatego przerzuciłem się na ICCAVR - teraz wszystko chodzi (jak na razie). Czy mam rację?
>>> Pewnie tak. Z AVR-GCC jest tak, ze nowsza jego wersja (3.3) nie radzila sobie z programami napisanymi w 3.2
Pzdr
PZb
>>> Pewnie tak. Z AVR-GCC jest tak, ze nowsza jego wersja (3.3) nie radzila sobie z programami napisanymi w 3.2
Pzdr
PZb
-
- -
- Kontaktowanie:
Ogólnie tak. Avrgcc ma problemy np. ze stałymi w obszarze programu. Trochę to wygląda inaczej niż zazwyczaj - ale w sumie nie jest jakoś strasznie kłopotliwe. Ma też trochę swoich tricków zwłaszcza jeśli chodzi o optymalizację. Poza tym cały czas jest rozwijany - stąd pewne kłopoty ze starszymi programami ( ale na ogół do przejścia ).To teraz rozumiem dlaczego miałem problemy pod AVRGCC przerabiając przykłady z książki na C i dlatego przerzuciłem się na ICCAVR - teraz wszystko chodzi (jak na razie). Czy mam rację?... niestety ANSI C nie bardzo "pasuje" do AVR-GCC (w szczegolach) ...
Pozdrowienia Jurek S.
Wiesz, obserwowalem wojne Jarka Dolinskiego z AVR-GCC podczas pisania programow do ksiazki. Pomyslalem sobie wtedy, ze poczatkujacy zginie walczac z dziwnostkami samego AVR-GCC i jego wspolpracy z AVR Studio (np. symulacja "zakomentarzowanych" fragmentow programu). JD sobie poradzil, ale wiedzial jak to powinno dzialac zanim nie chcialo dzialac. Podoba mi sie idea AVR-GCC, ale odzalowalbym chyba te 100 EUR (nie wiem dokladnie ile kosztuje), zeby skuic sie na pisaniu programu, a nie zgadywaniu co tym razem "wymyslil" kompilator.
Tak sobie narzekam, ale wiem, ze sporo da sie tym zrobic. Tyle, ze jestem wygodny
Pzdr
PZb
Tak sobie narzekam, ale wiem, ze sporo da sie tym zrobic. Tyle, ze jestem wygodny
Pzdr
PZb
-
- -
- Kontaktowanie:
To racja zwłaszcza jeśli chodzi o współpracę z AvrStudio. Słabym punktem zestawu był zawsze konwerter elf>>coff. Ale sprawy się cały czas posuwają do przodu. Był niedorobiony elfcoff ( + patche ), potem zaczęty objtool, wreszcie od maja jest profesjonalny ( wbudowany w binutils avr-gcc, chociaż to też na razie beta nie wolna od błędów ). Nie wiem czego Jarek używał , IMHO teraz można z powodzeniem z najnowszymi wersjami amatorsko startować.Wiesz, obserwowalem wojne Jarka Dolinskiego z AVR-GCC podczas pisania programow do ksiazki. Pomyslalem sobie wtedy, ze poczatkujacy zginie walczac z dziwnostkami samego AVR-GCC i jego wspolpracy z AVR Studio (np. symulacja "zakomentarzowanych" fragmentow programu).
BTW wczoraj wyszła beta nowego Studia 4.0.8 ( m.in. widzi juz struktury itp. )
Jurek S.
-
- -
- Kontaktowanie:
1. Współpraca to za mocno powiedziane. Studio 4 umie załadować plik *.cof generowany przez wbudowany konwerter avr-gcc i na jego podstawie prowadzić debugowanie ( są oczywiście ograniczenia :Dwa pytania do znawców:
1. A jak jest ze współpracą AVRStudia w wersji 4.x.x z GCCAVR bo spotykam się z zaleceniami korzystania z wersji AVRStudio 3.56 ?
2. Co możecie powiedzieć na temat ICCAVR ver. 6 w porównaniu np z CodeVision (różnice cenowe znam )
- konwerter nie jest całkiem wolny od błędów (beta),
- sam format coff nie przenosi wszystkiego / np. nie zobaczymy pól
bitowych, plików dołączonych, nie są rozpoznawane niektóre formaty itp. ; ale generalnie jak na bezpłatne narzędzia to i tak jest fajnie).
Natomiast nie da się z poziomu Studio 4 obsługiwać zewnętrznych kompilatorów jak to było w 3.56. Możliwe, ze sporo sugestii użycia 3.56 wynika właśnie z tego. Dość popularne są też nadal opisy z AvrFreaks integracji Studia 3.5 z avr-gcc. Tylko zarówno dystrybucja avr-gcc3.2 jest mocno przestarzała, jak i samo Studio serii 3 ( żadne prace nad nim nie są już prowadzone ). IMHO pisanie w C pod Studiem 3.56 to tez nie taka frajda - wielu rzeczy straszliwie brakuje, chociażby podstawowego jump-to-error.
Czyli w przypadku używania Studio4 potrzebne jest dodatkowe narzędzie do obsługi kompilatora ( zakładając oczywiście, że nie chcemy zasuwać z poziomu linii komend ). Ja używam swojego AvrSide, można brać Programmers Notepad z dystrybucji WinAvr, czy też dowolny ulubiony i odpowiednio skonfigurowany edytor programisty.
2. Nie wiem - używam tylko avr-gcc
Regards Jurek S.
-
- -
- Kontaktowanie:
Pisz na priva - akurat z ethernutem jest troche kombinacji.A ja tak z innej beczki...
patrzę na jakiś makefile (przykładowe) i patrzę...i jak go "przetłumaczyć" na AvrSide ???
Jakaś podpowiedź ??
Bo chciałbym przy jego pomocy "uruchomić" Ethernuta; tylko jestem na początku drogi
Pzdr
Tomek
Jurek S ( jerzy.szczesiul@ep.com.pl )