Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Biblioteka ANSI C i regulator PID.

Awatar użytkownika
obi one kenobi
-
-
Kontaktowanie:
Biblioteka ANSI C i regulator PID.

Postautor: obi one kenobi » 17 gru 2006, o 19:17

Witam,

chcę zbudować prosty regulator PID do utrzymywania stałej temperatury podczas trawienia płytek drukowanych. Regulator chcę postawić na uP ATTINY13 firmy Atmel. Umiem programować w ANSI C i mam zainstalowane AVR Studio, ale nie chcę wyważać otwartych dzwi i chcę znaleźć jakąś bibliotekę funkcji w ANSI C z gotowym regulatorem PID. Przeszukałem internet, ale nic ciekawego nie znalazłem, poza algorytmem PID w BASCOMIE adres tutaj.
Chciałem go nawet skompilować na ATTINY13 przy pomocy BASCOM AVR, ale się nie mieści, albo źle go kompilowałem.

Proszę o pomoc w znalezieniu takiej biblioteki, lub w napisaniu w ANSI C tego algorytmu z BASCOMA.

Dziękuję

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Lucas286
-
-

Postautor: Lucas286 » 17 gru 2006, o 19:52

Przejrzyj Application Note Atmela AVR221: Discrete PID Controller.
Tam jest dokładnie napisane jak zaimplementować regulator PID na AVR. Możesz to uczynić w dowolnym języku. Testowałem to, działa bardzo dobrze :)

Pozdrawiam

Wróć do „AVR/AVR32”