Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWinAVR i użycie RAM i FLASH
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
Cześć.
Pisząc program kompilowany przez AVR-GCC i środowisku WinAVR (ProgrammersNotepad) po kompilacji gdzie jest podana wartość zajętej pamięci RAM i FLASH?
[ Dodano: 25-09-2006, 07:19 ]
Pytam się ponieważ włąsnie zadeklarowałem sobie talice char o wielkości 2048 bajtów i nie zgłasz błędu kompilacji. Dlaczego
Pisząc program kompilowany przez AVR-GCC i środowisku WinAVR (ProgrammersNotepad) po kompilacji gdzie jest podana wartość zajętej pamięci RAM i FLASH?
[ Dodano: 25-09-2006, 07:19 ]
Pytam się ponieważ włąsnie zadeklarowałem sobie talice char o wielkości 2048 bajtów i nie zgłasz błędu kompilacji. Dlaczego
Służy do tego celu program avr-size, trzeba dopisać kilka linijek do makefile.
oraz do
dpisać na końcu size
W efekcie ukaże sie info :
PS. Kompilator błedu nie zgłosi...
Kod: Zaznacz cały
size: ${TARGET}
@echo
@avr-size -C --mcu=${MCU} ${TARGET}
all: $(TARGET) lst text eeprom
all: $(TARGET) lst text eeprom size
W efekcie ukaże sie info :
AVR Memory Usage
----------------
Device: atmega16
Program: 4038 bytes (24.6% Full)
(.text + .data + .bootloader)
Data: 4 bytes (0.4% Full)
(.data + .bss + .noinit)
PS. Kompilator błedu nie zgłosi...
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2006, o 09:52 przez radzio, łącznie zmieniany 1 raz.
Spróbuj z makefile z załącznika.
AVR Studio w wersji > 4.12 SP2 nie trzeba konfigurować do współpracy z WinAVR. Po prostu instalujesz obydwa programy, włączasz AVR Studio i tworzysz nowy projekt (kreatorem, jak to pokazane jest tu : http://mikrokontrolery.net/avr_avrstudio.htm )
AVR Studio w wersji > 4.12 SP2 nie trzeba konfigurować do współpracy z WinAVR. Po prostu instalujesz obydwa programy, włączasz AVR Studio i tworzysz nowy projekt (kreatorem, jak to pokazane jest tu : http://mikrokontrolery.net/avr_avrstudio.htm )
- Załączniki
-
- Makefile.rar
- (937Bajtów)Pobrany 386 razy
No to działa o co tu chodzi.
w załączniku podsyłam mój plik Makefile, chciałbym wiedzieć ile ten projekt zajmuje miejsca, jak możesz to podpowiedz mi w którym miejscu mam umieścić te linię.
w załączniku podsyłam mój plik Makefile, chciałbym wiedzieć ile ten projekt zajmuje miejsca, jak możesz to podpowiedz mi w którym miejscu mam umieścić te linię.
- Załączniki
-
- Makefile.zip
- (596Bajtów)Pobrany 376 razy
W Twoim przypadku to bedzie tak (od wiersza 20) :
all: $(PRG).elf lst text size
size:${PRG}
@echo
@avr-size -C --mcu=${MCU_TARGET} ${PRG}.elf
I wyskakuje błąd
Makefile:24: *** missing separator. Stop.
Uruhomiłem AvrStudio z nowym projektem w C i .. udało sie, jestem pod wrażeniem.
Mam tylko pytanie, gdzie ustawić typ procesora, częstotliwośc krawrcu i inne rzeczy które zwykle ustawiało się w Makefile i co z takimi poleceniami jak clean i make
Wracajc jeszcze do fragmentu określającego wiekośc FLASH i RAM. Czy ma to znaczenie w którym miejscu wstawie te Twoje linijki?
Mam tylko pytanie, gdzie ustawić typ procesora, częstotliwośc krawrcu i inne rzeczy które zwykle ustawiało się w Makefile i co z takimi poleceniami jak clean i make
Wracajc jeszcze do fragmentu określającego wiekośc FLASH i RAM. Czy ma to znaczenie w którym miejscu wstawie te Twoje linijki?
Project -> Configuration Options.Mam tylko pytanie, gdzie ustawić typ procesora, częstotliwośc krawrcu i inne rzeczy które zwykle ustawiało się w Makefile i co z takimi poleceniami jak clean i make
Clean jest w menu Build.
Nie powinno. Ważne tylko żeby na końcu linijki 'all' : dopisać sizeWracajc jeszcze do fragmentu określającego wiekośc FLASH i RAM. Czy ma to znaczenie w którym miejscu wstawie te Twoje linijki?
Po komendzie Build dostaje w okienku
Build started 25.9.2006 at 19:18:43
avr-gcc -mmcu=atmega8 -Wall -gdwarf-2 -O0 -Wp,-M,-MP,-MT,main.o,-MF,dep/main.o.d -c ../../main.c
avr-gcc -mmcu=atmega8 main.o -o test_studio.elf
avr-objcopy -O ihex -R .eeprom test_studio.elf test_studio.hex
avr-objcopy -j .eeprom --set-section-flags=.eeprom="alloc,load" --change-section-lma .eeprom=0 -O ihex test_studio.elf test_studio.eep
Build succeeded with 0 Warnings...