Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

ASM i ram

JacekR
-
-
ASM i ram

Postautor: JacekR » 3 kwie 2006, o 14:45

Witam
Czy moze mi ktos pomoc gdzie znajde jakies materialy opisujace ASM a w szczegolnosci uzycie operacji na ram-ie
np:

ldi ZL,low(INCTABLE*2)
ldi ZH,high(INCTABLE*2)
lub
ldi ZL,low(mulbuf1)
ldi ZH,high(mulbuf1)

tzn jak to dziala i jak sie uzywa
mniej wiecej wiem ale nie do konca ;)
Dziekuje :)
JacekR

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 3 kwie 2006, o 15:11

To nie sa zadne oparacje na ramie, tylko ladowanie wartosci rejestrow, ktore akurat sa tzw. rejestrami adresowymi (choc niekoniecznie musza byc wykozystywane tylko do adresowania), wartoscia odpowiadajaca dolnej (i gornej) wartosci wyrazenia (stalej) INCTABLE*2 (mulbuf1).

Najlepsze informacje (lacznie z przykladami uzycia) znajdziesz w helpie danego ASM (AVR Studio ??).

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Re: ASM i ram

Postautor: gawel » 4 kwie 2006, o 14:11

Witam
Czy moze mi ktos pomoc gdzie znajde jakies materialy opisujace ASM a w szczegolnosci uzycie operacji na ram-ie
np:

ldi ZL,low(INCTABLE*2)
ldi ZH,high(INCTABLE*2)
lub
ldi ZL,low(mulbuf1)
ldi ZH,high(mulbuf1)

tzn jak to dziala i jak sie uzywa
mniej wiecej wiem ale nie do konca ;)
Dziekuje :)
JacekR
A dokładnie o co chodzi? W podanych przykładach masz jedynie załadowany do rejestru z adres zmiennych. Póżniej możesz wykonać przykładowo:

Kod: Zaznacz cały

ld r<ileś>,z ld r<ileś>,z+
Te instrukcje dopiero powodują przepisanie danych z mapięci do rejestru, jeżeli chodzi o zapis do pamięci, to:

Kod: Zaznacz cały

st z,r<ileś>
przykładów można mnożyć wiele.

Wróć do „AVR/AVR32”