witam
pelzne dopiero na pierwszy stopien schodow programowania i jak zawsze mnostwo problemow.korzystam z ksiazki "mikrokontrolery avr w praktyce", EP, EDW, i oczywiscie internetu, probowalem robic wszystko wedle opisow, ale niestety zawsze cos nie gra, coraz wiecej roznych programow na kompie, a efektow niewiele, np. z ksiazki zrobilem tak jak opisano, pisze program z ksiazki (cwiczenie1) i niestety, efekt z bledami, nie wiadomo co to PORTB, DDRB itd. podejrzewam ze moze biblioteki sa stare, ale wszystko jest posciagane w sumie w najnowszych wersjach, chociaz i ze starymi probowalem, inne opisy rowniez stosowalem i zawsze cos jest nie tak, nie wazne czy robie to z avrside, czy ze studio 3.5, studio 4, czy vml, z plikami make i bez(avrside), na pewno jeszcze sie dlugo pomecze, ale mam tez inna mozliwosc, jezeli sie da oczywiscie, mianowicie posiadam builder c++ 6 z borlanda i pomyslalem czy nie jest mozliwe w jakis sposob polaczyc bibliotek avr-u *.h, i innych zeby c++ wiedzial o co chodzi,a potem chyba najtrudniejsze, aby to skompilowac czy do binaru ,albo przynajmniej dla assemblera, ktory by zalatwil reszte?
wiem ze wystarczy c , ale jezeli mozna sie uczyc c++ zamiast tylko c, to napewno jest to korzystniejsze.niestety ja rowniez nie mam zbyt wiele pojecia, ale moze z czyjas pomoca bedzie mi latwiej, o ile uda mi sie zrozumiec porady.
cieszylbym sie z jakiejs pomocy, w miedzy czasie probuje dalej.
robson56
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięC++ i avrgcc etc.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Witam!
Ja do pisania programów na AVR-y używam programu AtmanAVR i nie mam problemów z bibliotekami. Program ma też wbudowany symulator. W wersji darmowej działa przez 30 dni ale instaluję go na oddzielnym małym dysku razem z systemem tak, że po 30 dniach formatuję dysk i instaluję od nowa. Trochę to skomplikowane ale do nauki wystarczy. Pełna wersja programu nawet nie jest aż tak droga w porównaniu z innymi profesjonalnymi kompilatorami i kosztuje ok. 100$.
Ja do pisania programów na AVR-y używam programu AtmanAVR i nie mam problemów z bibliotekami. Program ma też wbudowany symulator. W wersji darmowej działa przez 30 dni ale instaluję go na oddzielnym małym dysku razem z systemem tak, że po 30 dniach formatuję dysk i instaluję od nowa. Trochę to skomplikowane ale do nauki wystarczy. Pełna wersja programu nawet nie jest aż tak droga w porównaniu z innymi profesjonalnymi kompilatorami i kosztuje ok. 100$.
-
- -
- Kontaktowanie:
Kopmpilator uzywany w ksiazce o AVR wyd. przez btc, czyli AVRGCC 2002-06-25 oraz AVRStudio 3.53 rzucilem na:
http://www.arek.a.prv.pl
Tak to juz jest z gcc - duzo zalezy od wersji. Nie wyprobowywalem przykladow z ksiazki ale z powodzeniem uzywalem powyzszego zestawu do programowania AVR.
http://www.arek.a.prv.pl
Tak to juz jest z gcc - duzo zalezy od wersji. Nie wyprobowywalem przykladow z ksiazki ale z powodzeniem uzywalem powyzszego zestawu do programowania AVR.
hehehe
Drogi Panie robson56,
Generalnie C/C++ nie potrafi bezpośrednio odwoływać się do sprzętu. Aby mógł Pan korzystać ze sprzętu należy w kodzie programu dodać dyrektywę preprocesora aktywującą specialne nazwy rejestrów, bitów. W przypadku tego kompliatora nie znam tej dyrektywy, ale na 100% będzie napisana w pomocy.
W przypadku prostych programów, nie powinno być różnicy, czy stara biblioteka, czy nowa. Jednak należy zwrócić uwagę, że C/C++ rozróżnia wielkie i małe litery. Nawet poprawnie napisane polecenie będzie błędne, jeżeli zapomni się o tym.
Aby dołączyć plik nagłówkowy *.h wystarczy w pliku *.c (*.cpp) kodu programu dodać linijkę #include <coś.h>.
P.S. Użycie C++ Builder'a może będzie dobre, ale wygeneruje kod programu strawny na procesor zgodny z x86.
Drogi Panie robson56,
Generalnie C/C++ nie potrafi bezpośrednio odwoływać się do sprzętu. Aby mógł Pan korzystać ze sprzętu należy w kodzie programu dodać dyrektywę preprocesora aktywującą specialne nazwy rejestrów, bitów. W przypadku tego kompliatora nie znam tej dyrektywy, ale na 100% będzie napisana w pomocy.
W przypadku prostych programów, nie powinno być różnicy, czy stara biblioteka, czy nowa. Jednak należy zwrócić uwagę, że C/C++ rozróżnia wielkie i małe litery. Nawet poprawnie napisane polecenie będzie błędne, jeżeli zapomni się o tym.
Aby dołączyć plik nagłówkowy *.h wystarczy w pliku *.c (*.cpp) kodu programu dodać linijkę #include <coś.h>.
P.S. Użycie C++ Builder'a może będzie dobre, ale wygeneruje kod programu strawny na procesor zgodny z x86.