Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z instalacją AvrSide

Piotrek_P
-
-
Problem z instalacją AvrSide

Postautor: Piotrek_P » 7 gru 2004, o 14:22

Witam...
Mam problem z instalacją avrside. Po uruchomieniu instalki otrzymałem komunikat o braku pliku ftd2xx.dll (wiem że jest to driver do usb). Po zarejestrowaniu tego pliku w systemie (XP) i ponownej próbie uruchomienia avrside.exe dostałem kolejny komunikat, tym razem o braku punktu wejścia jakiejś procedury. Postanowiłem więc skompilować źródła w delphi 7 Pro ale okazało się że brakuje pliku synedit.inc i nie można skompilować projektu.
Nie mam już siły z tym się męczyć. Czy ktoś miał podobne problemy?

Pozdrawiam
Piotrek

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 7 gru 2004, o 15:09

Co do ostatniego problemu, to w przypadku komunikatu o braku pliku należy dodać w opcjach projektu ścieżkę do katalogu ze źródłami SynEdit, lub (bardzo amatorskie :)) skopiować żródła SynEdit do katalogu 'Lib' Delphi.

Aby dodać ścieżkę do katalogu : Procject->Options , następnie klikamy zakłądkę "Directories/Conditionals" i w okienku "Search path" dopisujemy ścieżkę do katalogu, jub klikamy przycisk z trzema kropkami i wskazujemy wybrany katalog. Następnia klikamy OK i projekt powinien sie poprawnie skompilować.

PS. Opis dla Delphi 6, ale dla 7 nie powinien sie zbytnio różnić.

Jurek Szczesiul
-
-
Kontaktowanie:

Re: Problem z instalacją AvrSide

Postautor: Jurek Szczesiul » 7 gru 2004, o 18:52

Po uruchomieniu instalki otrzymałem komunikat o braku pliku ftd2xx.dll (wiem że jest to driver do usb).
Cześć - tak wygląda, że puściłeś nie instalator ale od razu update pliku wykonawczego avrside.exe. Najpierw trzeba puścić setup, który instaluje wszystke potrzebne pliki pomocnicze ( w tym ftd2xx.dll ) a później update'ować sam avrside.exe wstawiając najnowszą wersję z witryny. Pozostawiłem to w takiej prowizorycznej formie bo cały czas coś poprawiam i dokładam.

Pozdrowienia Jurek S.

Wróć do „AVR/AVR32”