Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVR korekcja dziesietna
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
Witam.
Mam pewien problemik z napisaniem prostej procedury ktora wykonuje taka sama operacje jak DA A w procesorach C51. Udalo mi sie wyskrobac procedure ktora w sumie jest prosta (dodaje 6) ale sie wykonuje dosc dlugo w szczegolnosci przy duzych liczbach. Potrzebuje dokonywac korekcji 16-bitowych zmiennych i wysylac na wyswietlacz. Moze ktos z szanownych forumowiczow znalazl prosty "patent" na tego typu problem.
TIA
Pozdro
Dexter
Mam pewien problemik z napisaniem prostej procedury ktora wykonuje taka sama operacje jak DA A w procesorach C51. Udalo mi sie wyskrobac procedure ktora w sumie jest prosta (dodaje 6) ale sie wykonuje dosc dlugo w szczegolnosci przy duzych liczbach. Potrzebuje dokonywac korekcji 16-bitowych zmiennych i wysylac na wyswietlacz. Moze ktos z szanownych forumowiczow znalazl prosty "patent" na tego typu problem.
TIA
Pozdro
Dexter
Odbieram z portu szeregowego liczbe w postaci binarnej. Musze ja wyswietlic na wyswietlaczu w postaci dziesietnej. Wymyslilem sobie ze najprosciej bedzie uzyc korekcji dziesietnej aby potem prosto te liczbe wyswietlic. W C51 do korekcji jest specjalna instrukcja a w AVR niestety trzeba to zrobic na piechote. Moj sposob to dodanie 6 potrzebna ilosc razy. Jakos dziala ale wykonuje sie zbyt dlugo. Moze da sie te korekcje przeprowadzic sprawniej albo wyswietlic liczbe bez korekcji.
Pozdro
Dexter
Pozdro
Dexter
-
- -
- Kontaktowanie:
Wejdz Wasc na www.avrfreaks.net > academy. Tam w projektach znajdziesz praktycznie wszystko co trzeba ( a w szczegolnosci ASCII converter zrobiony wg podanej informacji wlasnie do tego ).Odbieram z portu szeregowego liczbe w postaci binarnej. Musze ja wyswietlic na wyswietlaczu w postaci dziesietnej.
Pozdrowienia Jurek S.
-
- -
- Kontaktowanie:
... moze serwer na ktorym mam to konto ma zbyt zaawansowane mechanizmy odrzucania spamu lub wirusow...

Ps. Nie uzywalem poczty przez trzy tygodnie i mialem ponad 4500 spam

Z jednego konta juz kiedys zrezygnowalem wlasnie z powodu spamu. Przychodzilo tego setka dziennie. Teraz juz nie podaje publicznie maila, na zadnycg forach, stronach, grupach dyskusyjnych. Jedno konto tylko ujawniam na pewnym forum i to wszystko. Nie trzymam tez zadnych adresow w ksiazce adresowej bo pierwsze co robia robaki rozprzestrzeniajace sie przez poczte to zagladanie tam i rozsylanie sie do znajomych. Wiadomo ze od znajomych zachowuje sie mniejsza ostroznosc i latwo wtedy sprawic komus niechcacy mase klopotow.
Pozdro
Dexter
Pozdro
Dexter