Oczywiście, ze trzeba. Ponadto w tym dodatkowym fragmencie trzeba zaadresować to wejście, do którego podłączysz suwak potencjometru.Czy nie trzeba zmienić rejestru ADMUX aby zmienić napięcie ref. na zewnętrzne ? bo przy obecnych ustawieniach jest wykorzystywane Uref wewnętrzne
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj się[ATMEGA8][C] Ograniczenie prądowe
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
- Tomasz Gumny
- -
- Tomasz Gumny
- -
aha.. wpisałem coś takiego ADMUX |= _BV(PC2); jeszcze chodzi mi o zmienne- jakie mam wpisać ?
trochę tego nie rozumiem - AVCC do plusa i oprócz tego do AVCC potencjometr ?2. AVCC proponuję podłączyć do VCC przez dławik tak jak to podano w karcie katalogowej ATmega8.
3. włącz między masę i AVCC potencjometr (druga sekcja potencjometru od ograniczenia prądowego) a napięcie z jego suwaka podaj na ADC3.
- Tomasz Gumny
- -
- Tomasz Gumny
- -
- Tomasz Gumny
- -
- Tomasz Gumny
- -
- Tomasz Gumny
- -
Kolega podpowiedział mi że powinno to być tak:
Tylko teraz mam problem z tym co powinno być pod spodem...to samo co przy pomiarze prądu??? bo tam część z tego jest potem brana do wyświetlania prądu
Kod: Zaznacz cały
ADC_temp = ADC_temp_sr/20;
prad_ogr = (Imax/1024)*ADC_temp;
- Tomasz Gumny
- -
Napięcie jest mierzone na ADC0 (PC0) ale w programie ADMUX nie jest ustawiony na ten port, dopiero pomiar prądu ma ADMUX ustawiony na PC0 a na schemacie mierzone jest na PC1. Temperatura ma ADMUX na PC1 a na schemacie podłączone jest do PC2. I tak samo jest z tym ograniczeniem że na schemacie jest o 1 wyżej niż ustawione w ADMUXie.
Próbowałem wpiąć kondensator i nie daje to efektu nadal skacze.
Inne pomiary sobie tam skaczą na 3 cyfrze ale nie wariuje to tak jak to ograniczenie . Jak ustawie np. napięcie na zero to pokazuje na LCD zero,a przy ograniczenie coś tam jeszcze pokazuje i miga powiedzmy do 3 setek
Próbowałem wpiąć kondensator i nie daje to efektu nadal skacze.
Inne pomiary sobie tam skaczą na 3 cyfrze ale nie wariuje to tak jak to ograniczenie . Jak ustawie np. napięcie na zero to pokazuje na LCD zero,a przy ograniczenie coś tam jeszcze pokazuje i miga powiedzmy do 3 setek
- Tomasz Gumny
- -
- Tomasz Gumny
- -