Witam!
Mam pytanie odnośnie mikrokontrolerów avr jak mam je uruchamiać??
jeszcze nigdy tego nie robiłem więc pytam
Z tego co się zorientowałem to potrzebuję jakiś układ resetu.....???
Jak to wygląda gdzie to się podłącza i czy coś jeszcze jest potrzebne??
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Michał M.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVR - uruchamianie układu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
Witam!
ok no odnośnie programowania poczytałem sobie sporo w internecie,
odnośnie programtora to dzisiaj jade po cześci do takie baaaardzo prostego programatora (podstawka i wtyczka, wiem ryzyko uszkodzenia płyty głównej ale mam pare kompów starych wiec może sie dziać co chce)
Wiem jak "wrzucić" program do mikrokontrolera ale nie wiem jak go uruchomic
"Druga sprawa to konfiguracja bitów sterujących. "
yhm, o co chodzi?? O niczym takim jak bity sterujące nie słyszałem
No to może jeszcze inaczej się spytam co oprócz programatora i mikrokontrolera powinienem kupic przy okazji zwiedzania sklepu elektronicznego?? (Chciałbtym tylko zaznaczyć że w domu nie mam szafek pełnych różnych czesći elektronicznych)
Bo jak już pojade to po powrocie chcialbym móc zacząc zabawe.
Pozdrawiam.
Michał M.
[ Dodano: 28-12-2005, 13:59 ]
a najlepiej(tutaj pokazuje się moje lenistwo) jakby ktoś podesłał schemat takiej płytki że jak już posiadam zaprogramowany układ to moge go tam uruchomic i podpiąć coś do wyjść
Jeszcze raz pozdrawiam.
Michał M.
ok no odnośnie programowania poczytałem sobie sporo w internecie,
odnośnie programtora to dzisiaj jade po cześci do takie baaaardzo prostego programatora (podstawka i wtyczka, wiem ryzyko uszkodzenia płyty głównej ale mam pare kompów starych wiec może sie dziać co chce)
Wiem jak "wrzucić" program do mikrokontrolera ale nie wiem jak go uruchomic
"Druga sprawa to konfiguracja bitów sterujących. "
yhm, o co chodzi?? O niczym takim jak bity sterujące nie słyszałem
No to może jeszcze inaczej się spytam co oprócz programatora i mikrokontrolera powinienem kupic przy okazji zwiedzania sklepu elektronicznego?? (Chciałbtym tylko zaznaczyć że w domu nie mam szafek pełnych różnych czesći elektronicznych)
Bo jak już pojade to po powrocie chcialbym móc zacząc zabawe.
Pozdrawiam.
Michał M.
[ Dodano: 28-12-2005, 13:59 ]
a najlepiej(tutaj pokazuje się moje lenistwo) jakby ktoś podesłał schemat takiej płytki że jak już posiadam zaprogramowany układ to moge go tam uruchomic i podpiąć coś do wyjść
Jeszcze raz pozdrawiam.
Michał M.
RESET AVR ma wewnętrzny układ zerowania i można zrezygnować z zewnętrznego, ja tak robie i jest dobrze (producent zaimplementował to trzega korzystać jak można)
PROGRAMTOR polecem programator STK200 zobacz KIT2550/P
JĘZYK PROGRAMOWANIA na początek Bascom AVR (ma wadę strasznie duży kod wynikowy) a póżniej przesiadka na C
PROGRAMTOR polecem programator STK200 zobacz KIT2550/P
JĘZYK PROGRAMOWANIA na początek Bascom AVR (ma wadę strasznie duży kod wynikowy) a póżniej przesiadka na C