Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSymulacja pod AVR Studio 3.56
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
Czy ktoś może mi wyjaśnić (dopiero zaczynam zabawę z AVR i C) co oznacza komunikat w okienku messages "Could not connect to emulator, using simulator" po uruchomieniu symulacji napisanego programu, nie mogłem nigdzie znaleźć ustawień aby pozbyć się tego komunikatu - nie używam sprzętowego emulatora, a o to chyba chodzi?
-
- -
- Kontaktowanie:
Witaj Gienek,Jak nie masz konkretnego emulatora to musisz wybrać opcję symulator a potem typ procesora.
tak zrobiłem, jak napisałeś, zresztą opcja emulatora jest niedostępna, symulator działa ok, tylko w okienku 'messages" zawsze na początku pojawia się komunikat "Could not connect to emulator, using simulator" - może po prostu tak ma być?
Po prostu AVR Studio 3.56 zawsze przy starcie sprawdza zawartość ( a własciwie zasobność ) naszej kieszeni ... A tak na serio to szuka czy nie mamy podłączonego do komputera jakiegoś emulatora SPRZĘTOWEGO i jeżeli go znajdzie to od razu go uruchamia nie zawracając sobie glowy symulatorem programowym ...
Zakładam, że masz już napisany program.
W AVRSTUDIOO 3.56:
1. wybrać opcję PROJECT
2. wybrać opcję BUILD AND RUN
jeżeli nie był określony model procka dla symulatora, to przy pierwszym uruchomieniu AVRSTUDIO poprosi o określenie procka, albo wybrać
3. opcję OPTIONS
4. opcję SIMULATOR OPTIONS
w okienku w DEVICE wybrać właściwy model procka.
można włączyć podglą stanów rejestrów itp w opci VIEW.
W AVRSTUDIOO 3.56:
1. wybrać opcję PROJECT
2. wybrać opcję BUILD AND RUN
jeżeli nie był określony model procka dla symulatora, to przy pierwszym uruchomieniu AVRSTUDIO poprosi o określenie procka, albo wybrać
3. opcję OPTIONS
4. opcję SIMULATOR OPTIONS
w okienku w DEVICE wybrać właściwy model procka.
można włączyć podglą stanów rejestrów itp w opci VIEW.