Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięModeratorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
Zmierz (ale nie masz czym) jak jest faktyczna częstotliwość generowanego sygnału gdy chcesz uzyskać częstotliwości rzędu kilkudziesięciu kHz zwłaszcza przy taktowaniu 1MHz.Napisałeś ,że poprzez delay nie da się osiągnąć rozpiętości kHz do 12 godzin,u mnie taka rozpiętość została osiągnięta.
Nawet nie wiesz ACeK jak bardzo powtórka z rozrywki...
Dałem już dwa, z leday i sprzętowe.Jeśli chcesz pomóc to daj gotowca,tak jak ACeK
Jest jakiś inny sposób na sprawdzenie suwmiarki tanim narzędziem, które nie jest centymetrem? Jest, taśma miernicza, linijka. Efekt: żaden. Lepszy niż centymetrem ale nadal to zbyt słabe narzędzia. W przypadku wypełnienia 50% wystarczy matematyka. Jeśli timer pracuje w trybie "Output compare toggles pin", to MUSI dać na wyjściu 50% tak samo jak przerzutnik T https://pl.wikipedia.org/wiki/Przerzutnik_typu_T.Myślę,ze jest inny sposób ,jak miernik,w miarę tani, aby sprawdzić dokładność Duty 50 %,np.napisać program który to sprawdzi lub coś innego ,trzeba pomyśleć.
... Nawet nie wiesz ACeK jak bardzo powtórka z rozrywki...
Forum ma pomagać, uczyć a nie odwalać "czarna robotę". Można odwołać się do Biblii, "Dasz rybę (...), dasz wędkę (...)".Ten kody które podałeś są niepełne nie umię tak zrobić aby zadziałały na uC.
Zamieściłem dwa.gdyby chciał mi pomóc, zamieściłby w języku C, kod który daje najbardziej zbliżone do idealnego 50 %.
Z punktu widzenia szybkości wykonywania, aktualnie nie ma to znaczenia (w starych kompilatorach miało).Nie napisał też jaka pętla jest lepsza while czy for.
To dlaczego nie korzystasz z zagranicznego forum i męczysz się tu?Na zagranicznych forach dają na zamówienie gotowce
... Pajączek coś tu wspomniał o powtórce z rozrywki,z tej strony z 2013.r., pobrałam program,ACeK,i dałam go tutaj w pierwszym poście,ale on nie działa tak jak ja chce, i Anek40,podaje link do powtórki z rozrywki...
Przykład generatora DDS na AVR to za mało?Takie rady jak r-mik to ja tez potrafię dawać,sam nie umie napisać pełnego kodu.
Więc proszę tam szukać pomocy, skoro tu sami nieudacznicy, idt, itp.Z zagranicznych forum skorzystałam o wiele więcej ja w polskich .
Skoro tam dają super kody na zamówienie, za darmo, co czemu z nich nie korzytsać?Mam kilka kodów sprzętowych z zagranicznych stron.
To już czytałem, proszę o linki do tych zagranicznych for, gdzie piszą jak osiągnąć precyzję 0,0000(...)15%. Jestem bardzo ciekaw, czy za granica sa inne prawa fizyki.Chciałam zobaczyć na co można liczyć tutaj,no i widać słychać i czuć
Zostawiam bez komentarza, bo mowa o tym już była i to kilka razy.W przystawce do programatora jest gniazdo na kwarc ,po co ono tam jest i co można z tym kwarcem zrobić.
Nie no... czasami zaglądam, aczkolwiek trochę się u mnie pozmieniało i nie mam tyle czasu co kiedyś.Zapraszamy do trojki
Nie slucham teraz radia to nie wiem czy jeszcze jest ten program
Dawno Cie tu nie bylo
![]()
Co za bzdura... żeby się już do wszystkiego nie czepiać, to zakładam że chciałaś napisać: "ile ten trzeci bok ma". Ale i wówczas możesz jedynie mieć pewność że trzeci bok jest większy od zera, a mniejszy od sumy dwóch pozostałych... tylko tyle Ci to mówi....tak jak np.jeśli w trójkącie masz wymiary dwóch boków ,to nie musisz mierzyć ile ten bok ma wyliczasz to matematycznie ,i masz pewność,że to ma bez mierzenia,tak jak pisałeś zrobić to matematycznie...
I nie zadziała tak jak chcesz... żaden program nie zadziała, na żadnym istniejącym (nie teoretycznym) procesorze.Pajączek coś tu wspomniał o powtórce z rozrywki,z tej strony z 2013.r., pobrałam program,ACeK,i dałam go tutaj w pierwszym poście,ale on nie działa tak jak ja chce, i Anek40,
No nie do końca się tutaj zgodzę, tak samo jak nie do końca się zgodzę z Twoim wcześniejszym stwierdzeniem że nie ma żadnego znaczenia czy coś jest napisane w C/C++ czy ASM. Ale nie odczytuj tego niewłaściwie... na pewno na potrzeby powyższego problemu, a już na pewno na poziomie tych problemów, nie zawracał bym sobie tym głowy. To raczej dywagacje na zupełnie inną okazję.Z punktu widzenia szybkości wykonywania, aktualnie nie ma to znaczenia (w starych kompilatorach miało).Nie napisał też jaka pętla jest lepsza while czy for.
To jest forum, ma regulamin. Dopóki nie jest łamany , każdy może pisać, tym bardziej jak pisze na temat.pajączek i r-mik niech do mnie nie piszą
Tu się zgodzę. Przeważnie, z silnym naciskiem na przeważnie, pętla fot, while, (until) są kompilowane do tej samej postaci w ASM. Różnice są (myślę o ASM) ale naprawdę nie duże, ale czasem istotne.No nie do końca się tutaj zgodzę, tak samo jak nie do końca się zgodzę z Twoim wcześniejszym stwierdzeniem że nie ma żadnego znaczenia czy coś jest napisane w C/C++ czy ASM. Ale nie odczytuj tego niewłaściwie... na pewno na potrzeby powyższego problemu, a już na pewno na poziomie tych problemów, nie zawracał bym sobie tym głowy. To raczej dywagacje na zupełnie inną okazję.
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości