Powiedzmy, że 4 młodsze bity portu P2 są wejściami, a 4 starsze wyjściami. na 4 młodszych bitach odczytałem wartość (od 0 do 15) i odpowiadam inną wartością (0 do 15) na 4 starszych bitach. Powiem wam szczerze, że się z tym zapętliłem. mozecie coś podpowiedzieć.
Pzdr
Tomek
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak ustwić w tym samym porcie 4bity jako wej i 4 jako wyj ??
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, robertw, tomasz_jablonski, r-mik, Moderatorzy
unsigned char to_co_chce_wpisac; //wykorzystuję tylko młodszy półbajt
unsigned char to_co_chce_odczytac; //wykorzystuję tylko młodszy półbajt
P_2 = 0xFF; //ustawiam port jako wejście, no może to nie jest ścisła definicja, ale jak chcę odczytywać to port musi być równy 0xFF;
//odczytuję
to_co_chce_odczytac = P_2 & 0x0F;
//zapisuję
P_2 = (to_co_chce_wpisac<<4)|0x0F;
//i dobrze młodszy półbajt portu pozostanie w stanie wysokim co jest konieczne gdy chcemy odczytywać a na starszym wystąpi stan, jaki chcemy.
unsigned char to_co_chce_odczytac; //wykorzystuję tylko młodszy półbajt
P_2 = 0xFF; //ustawiam port jako wejście, no może to nie jest ścisła definicja, ale jak chcę odczytywać to port musi być równy 0xFF;
//odczytuję
to_co_chce_odczytac = P_2 & 0x0F;
//zapisuję
P_2 = (to_co_chce_wpisac<<4)|0x0F;
//i dobrze młodszy półbajt portu pozostanie w stanie wysokim co jest konieczne gdy chcemy odczytywać a na starszym wystąpi stan, jaki chcemy.