Próbuję napisać program w asemblerze zliczający impulsy jednej z rolek myszy (oś pionowa lub pozioma). Mam problem bo nie chodzi o samą ilość obrotów rolki, ale także o określenie w którą stronę się ona porusza. Myślałem nad wykorzystaniem detektora przejścia przez zero, ale nie do końca wiem jak się za to zabrać. Może jakieś sugestie albo podpowiedzi?
Z góry dzięki za pomoc.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięzliczanie impulsów z myszy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, robertw, tomasz_jablonski, r-mik, Moderatorzy
Ale w czym konkretnie problem, w napisaniu programu czy w detekcji kierunku?
Podczas detekcji kierunku sprawdzasz na ktorym pinie enkodera sygnal pojawia sie jako pierwszy np. krecisz w prawo to sygnal najpierw sie pojawi na pinie 1 potem na 2, w lewo odwrotnie. Mowie tutaj o enkoderze mechanicznym (czesto stosowanym wlasnie w rolkach) ale mozesz spotkac sie takze z optotransoptorem, zasada jest taka sama. Jesli piszac rolki miales na mysli te od kulki to na bank sa tam optotransoptory.
Podczas detekcji kierunku sprawdzasz na ktorym pinie enkodera sygnal pojawia sie jako pierwszy np. krecisz w prawo to sygnal najpierw sie pojawi na pinie 1 potem na 2, w lewo odwrotnie. Mowie tutaj o enkoderze mechanicznym (czesto stosowanym wlasnie w rolkach) ale mozesz spotkac sie takze z optotransoptorem, zasada jest taka sama. Jesli piszac rolki miales na mysli te od kulki to na bank sa tam optotransoptory.