Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

[Zlecę] Zaprojektowanie i wykonanie nad/odb radiowego

Moderator:Jacek Bogusz

izaak
-
-
[Zlecę] Zaprojektowanie i wykonanie nad/odb radiowego

Postautor: izaak » 28 lut 2013, o 22:16

Dzień dobry,

Na wstępie proszę o wyrozumiałość, jestem laikiem i mogę brzmieć śmiesznie i nieprecyzyjnie.

Zlecę zaprojektowanie i wykonanie następującego urządzenia:

1. Nadajnik:
- wysyła drogą radiową na falach AM (lub innym zezwolonym zakresie, na częstotliwości nie kolidującej z żadną z ogólnopolskich stacji radiowych) sygnał stereo doprowadzony z zewnętrznego źródła (mały/duży jack)
- zasięg nadajnika maksymalnie 5 metrów
- możliwa prosta, skokowa zmiana częstotliwości nadawania (5-10 pozycji)
- zasilanie bateryjne

2. Odbiornik:
- wyposażony w jeden przycisk, po naciśnięciu którego skanowany jest zakres fal AM (lub inny zgodny z zakresem powyższego nadajnika), / ta funkcja chyba nie jest możliwa bez użycia mikroprocesora lub specjalizowanego układu /
- po znalezieniu pierwszego sygnału odbiornik zatrzymuje się na tej częstotliwości i kieruje sygnał na wyjście (mały/duży jack)
- po powtórnym naciśnięciu przycisku odbiornik skanuje kolejne częstotliwości aż do znalezienia kolejnego sygnału lub wyszukiwanie zapętla się w nieskończoność,
- zasilanie bateryjne

Nie jestem obeznany z technologią radiową, więc któreś z wymienionych wymagań może brzmieć co najmniej absurdalnie, jestem skłonny udzielić obszerniejszej informacji lub zmienić wymagania. Zarówno projekt jak i wykonanie dowolne, można korzystać z istniejących układów, fragmentów urządzeń itp.

Zdecydowałem się na fale AM bowiem nie chcę kolidować z zajętymi częstotliwościami FM, a moc nadajnika jest zbyt mała by potrzebować zezwolenia. Jeżeli ktoś ma praktykę z innymi zakresami i prawnie nie stanowi to problemu, to jestem otwarty na propozycje.
Zakres częstotliwości nie ma dla mnie większego znaczenia. Ważne natomiast aby w danym zakresie można nadawać w różnych częstotliwościach, aby przykładowo dwa sąsiadujące nadajniki nie przeszkadzały sobie.

Urządzeń nadawczych potrzebuję 3 sztuki (nadające na różnych częstotliwościach) a odbiorcze wystarczy 1 sztuka.

Przykład zastosowania: w muzeum przy każdym eksponacie znajduje się nadajnik radiowy, który non-stop nadaje w eter nagranie głosu, opowiadającego o tym eksponacie. Zwiedzający przemieszcza się po całym muzeum, przechodzi do innej sali a odbiornik w jego kieszeni "automatycznie" potrafi przełączyć się na kolejny nadajnik. Przy utracie sygnału z poprzedniego nadajnika następuje skanowanie aż do uzyskania sygnału od kolejnego eksponatu. Co prawda to tylko przykład, ale doskonale opisuje sposób pracy urządzeń.

Propozycje cenowe lub ewentualne pytania proszę kierować wyłącznie na adres izaak(malpa)goldstein.tk

Pozdrawiam

Wróć do „Praca, zlecenia”