Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Prosty schemat automatu do napojów

Moderator:Jacek Bogusz

zielony
-
-
Prosty schemat automatu do napojów

Postautor: zielony » 23 lip 2007, o 10:56

Witam wszystkich
Zajrzałem na wasze forum, poniewaz szukam pomocy przy projekcie podanym w temacie.
Oto jak brzmi tresc zazdania:

Kod: Zaznacz cały

Zaprojektowac i zasymulowac projekt automatu do wydawania napojow. Mozna wrzucic monety: 50gr,1zl,2zl. Czysta woda - 50gr; woda z sokiem 1zl; Woda z dodatkiem alkoholu - 2,50gr; alkohol z sokiem - 3,50gr; Po wrzuceniu odpowiedniej ilosci monet naciskamy przycisk A (akceptacja). Jezeli wrzucilismy prawodlowa ilosc monet zostaje wydany odpowiedni napoj - wyjscie. Jezeli zostala wrzucona zla kombinacja monet nastepuje zwrot - wyjscie Z. Automat nie wydaje reszty
Studiuje informatyke w zarzadzaniu i jestem zupelnie zielony w elektronice. Projekty symulujemy w programie Multisim 9 (dopiero wprowadzone w tym roku). Zrobilem ten projekt wedlug mojej prostej wizji, przy uzyciu bramek logicznych, niestety to nie jest to o co chodzilo prowadzacemu, tzn brakuje kilku elementow. Przede wszystkim musi zostac stworzona tabela prawdy dla 32 sygnalów i dopiero na jej podstawie stworzyc caly projekt.

Bardzo prosze o pomoc
pozdrawiam

Wróć do „Poszukuję / kupię”