Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUszkodzony transformatorek, gdzie taki można dorwać?
Moderator:Jacek Bogusz
Witam wszystkich.
Poszukuję transformatorka wysokiego napięcia (lub zamiennika) do lampy (kuli) plazmowej. Układ lampy zasilany jest zasilaczem 12VAC 10W a do bańki idzie kilkanaście kV. Oznaczenie trafo Hv to: BCM04-N05 2003.10 Ma wymiary 2x3x4cm, 3 piny od spodu, jeden drut wyprowadzony do góry (HV out). Tryb pracy 20V/15kV
[glow=red]Docenię każdą pomoc, mile widziane linki sklepów, lub ewentualne zamienniki.[/glow]
Poszukuję transformatorka wysokiego napięcia (lub zamiennika) do lampy (kuli) plazmowej. Układ lampy zasilany jest zasilaczem 12VAC 10W a do bańki idzie kilkanaście kV. Oznaczenie trafo Hv to: BCM04-N05 2003.10 Ma wymiary 2x3x4cm, 3 piny od spodu, jeden drut wyprowadzony do góry (HV out). Tryb pracy 20V/15kV
[glow=red]Docenię każdą pomoc, mile widziane linki sklepów, lub ewentualne zamienniki.[/glow]
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
Jeslikula koszstowala mniej niz jakies 100-200zl to lepjej kupic nowa. Sprowadzenie trafa bedze zedecydowanie drozsze, chyba, ze akurat uda sie nabyc trafo od kogos, kto ma niesprawna kule :-)poszukaj w internecie jakis katalogow albo cos popytaj tez w sklepach z czesciami elektronicznymi podaj im parametry i ewentualnie pokaz trafo :)
pozdrawiam
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Trafko ze stroboskopu nie nadaje się do tegoA możesz zrobić foto takiego trafa ?
Może by spróbowac zastosować trafko wyładowcze ze stroboskopu, nigdy nad tym się nie zastanawiałem ale teraz wpadło mi to na myśl.
Jest przystosowane do pracy impulsowej , a nie ciągłej
Gdyby było możliwe jego użycie, Chuck Norris zrobiłby to wcześniej
A skąd wiesz, że tam pracuje takie trafo ?Trafko ze stroboskopu nie nadaje się do tegoA możesz zrobić foto takiego trafa ?
Może by spróbowac zastosować trafko wyładowcze ze stroboskopu, nigdy nad tym się nie zastanawiałem ale teraz wpadło mi to na myśl.
Jest przystosowane do pracy impulsowej , a nie ciągłej
Gdyby było możliwe jego użycie, Chuck Norris zrobiłby to wcześniej
Możesz mi wyjaśnić? Bo ja np. nie wiem...
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Ano, lutowałem taki zestaw z Jabla. I Widziałem w fabrycznej konstrukcji.
Wymiary to ma jakieś 5mm x 5mm x 30mm - zalane w żywicy, górą wychodzi cienki kabelek WN
http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEMJ0/ZEMJ0230.htm - mój zestaw
Poza tym, te trafka mają nazwę "transformator impulsowy" - to chyba świadczy o czymś
Wymiary to ma jakieś 5mm x 5mm x 30mm - zalane w żywicy, górą wychodzi cienki kabelek WN
http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEMJ0/ZEMJ0230.htm - mój zestaw
Poza tym, te trafka mają nazwę "transformator impulsowy" - to chyba świadczy o czymś
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Chodzi mi o to, abyś mi napisał jakie trafo jest w tej kuli - dokładnie.End, czy znowu chcesz mi dać po D**** za offtopic, czy to naprawdę ciekawość
Jeśli wypowiadasz się w temacie to zapewne masz coś wiecej do powiedzenia.
Pewnie wiesz jak działą taka kula, przybliż mi jej zasadę działania.
Jakie transformatory stosuje się w takich kulach, naprawdę nie wiem tego.
Co rozumiesz pod pojęciem praca ciągła i praca impulsowa?
No chyba, że zobaczyłbym takie zdjęcie jak załączyłeśZ sieciowym ciężko go jest pomylić
To dam ci radę dobrą... jeśli tylko jest taka opcja/możliwość to rób zdjęcia na statywie !Sorry, że nieostre, ale z ręki makrem ciężko się robi
No zobacz też inne modeleDaję zdjatko. Ma wymiary, takie jak powyzej dałem
- Załączniki
-
- impuls2.jpg (9.31KiB)Przejrzano 6303 razy
-
- impuls.jpg (11.76KiB)Przejrzano 6303 razy
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
End, ja Ci pokazałem trafko impulsowe ze stroboskopu
Statyw był i się rozciekł
Pod pojęciem praca ciągła rozumiem praca przy f=50Hz...do nieskończoności, przez okres czasu dłuższy od 1 godziny (moja prywatna definicja)
Zaś jako praca impulsowa praca przy częstotliwości 0,1 Hz ... 50Hz - tak aby człowiek zobaczył(też moja definicja)
End, czy Ty chcesz, abym to JA przybliżał Ci zasadę działania czegoś takiego, czy to może ten śledzik sprzed miesiąca jednak mi zaszkodził?
Prczecież w www.google.pl jest od futrzaczka opisów.
Trafa jakie się stosuje? Wysokie U(na wyjściu liczone w kV), niskie I(na wtórnym kilkanaście mA) oraz f rzędu kHz. Takie jak w telewizorach i monitorach. Nie wiedziałeś?
Zazwyczaj sieciowe są większe od takich impulsowych pierdułek - ale to nie jest reguła.
[ Dodano: 31-03-2006, 14:38 ]
I widzę, że wszystkie kolorki rang zagarnąłeś
Moderator
Administrator
Junior Admin
Stały Bywalec
Obserwator
I to wszystko w jednej jednostce
Statyw był i się rozciekł
Pod pojęciem praca ciągła rozumiem praca przy f=50Hz...do nieskończoności, przez okres czasu dłuższy od 1 godziny (moja prywatna definicja)
Zaś jako praca impulsowa praca przy częstotliwości 0,1 Hz ... 50Hz - tak aby człowiek zobaczył(też moja definicja)
End, czy Ty chcesz, abym to JA przybliżał Ci zasadę działania czegoś takiego, czy to może ten śledzik sprzed miesiąca jednak mi zaszkodził?
Prczecież w www.google.pl jest od futrzaczka opisów.
Trafa jakie się stosuje? Wysokie U(na wyjściu liczone w kV), niskie I(na wtórnym kilkanaście mA) oraz f rzędu kHz. Takie jak w telewizorach i monitorach. Nie wiedziałeś?
Zazwyczaj sieciowe są większe od takich impulsowych pierdułek - ale to nie jest reguła.
[ Dodano: 31-03-2006, 14:38 ]
I widzę, że wszystkie kolorki rang zagarnąłeś
Moderator
Administrator
Junior Admin
Stały Bywalec
Obserwator
I to wszystko w jednej jednostce