Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCo to za tranzystor?
Moderator:Jacek Bogusz
Na tranzystorze widnieje taki opis:
013M
T30
S5VL
Przed opisem T30 widnieje symbol coś jakby pochylone M w okręgu.
013M
T30
S5VL
Ostatnio zmieniony 25 mar 2008, o 10:46 przez MRCZ, łącznie zmieniany 4 razy.
Witaj wejdź na strone www.elenota.pl i tam poszukaj producenta
- cobra_bajka
- -
Na focie nic kompletnie nie widać, jedynie szkic w załaczniku.
- Załączniki
-
- tranzystor.rar
- (1.05MiB)Pobrany 470 razy
- cobra_bajka
- -
- cobra_bajka
- -
Re: Co to za tranzystor?
Czesc,Na tranzystorze widnieje taki opis:
013M
T30
S5VL
Jest to tranzystor T3055VL.(SOT-223 for surface mount).
box in box
Tranzystor ma być wlutowane w miejsce orginalnego tranzystora zaznaczonego na rys (załącznik)
- Załączniki
-
- tranz1.rar
- (371.37KiB)Pobrany 489 razy
- cobra_bajka
- -
Re: Co to za tranzystor?
Jeśli to coś ma obudowę SOT-223, to powinien być to TR do montażu powierzchniowego.SOT-223
Czyli box ma 100% racji.
To będzie Motorola MMFT3055VL.
P D F - Do pobrania.
Moze miec racje... ja temu nie przecze...
to ze sot-223 jest SMD to przeciez oczywiste... tyle ze sot-223 ma 3+1 nozek... a tu mielismy opis (a wlasciwie szkic) ze ma miec 2+1 (obudowa SOT-23)
oczywiscie moglo sie np. zdazyc ze nb. 2 jest "urabana" zreszta i tak na 2 i 4 w tym tranzystorku jest DREN
to ze sot-223 jest SMD to przeciez oczywiste... tyle ze sot-223 ma 3+1 nozek... a tu mielismy opis (a wlasciwie szkic) ze ma miec 2+1 (obudowa SOT-23)
oczywiscie moglo sie np. zdazyc ze nb. 2 jest "urabana" zreszta i tak na 2 i 4 w tym tranzystorku jest DREN
Panowie tak jak wspomniałem element zaznaczony na foto jest tranzystorem orginalnie zamontowanym w układzie. Na zdjęciu widać układ hybrydowy ze strukturami scalaków zatopionymi bez obudów, nie mam możliwości odczytania typu tego tranz. Na zdjęciu widać słabo, ale orginalny tranzystor ma 2 wyprowadzenia z przodu widoczne na zdjęciu i jedno z tyłu tak jakby zwarte do chłodzenia (co może się znajdować na trzecim wyprowadzeniu?). Tranzystor którego szukam z opisem podanym wyżej ma być jego zamiennikiem. No i z tego co wiem będe musiał się pobawić troche z wykręcaniem nóżek w zamienniku.