Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

ściemniacz oświetlenia sterowany napięciem 0-5V

Moderator:Jacek Bogusz

limpid
-
-
Kontaktowanie:
ściemniacz oświetlenia sterowany napięciem 0-5V

Postautor: limpid » 6 lut 2006, o 20:22

Szukam schematy ściemniacza oświetlenia (230V do 100W) sterowanego napięciem z zakresu od 0 do 5V. Napięcie do ściemniacza będzie dostarczane z przetwornika C/A. Przetwornik posiadam brakuje mi tylko samego ściemniacza.
Jak ktoś posiada to prosze o schemat.
pozdrawiam

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 6 lut 2006, o 21:32

Lepiej bedzie zrobic to na uC sterujacym fazowo poprzez triak zarowka. kombinowanie analogowe jest trudniejsze.

BTW: po co powtarzasz temat? viewtopic.php?t=14255

limpid
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: limpid » 6 lut 2006, o 22:20

to musi być zrobione koniecznie z przetwornikiem C/A bowiem jest to część większej całości podłączonej do PC.

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 7 lut 2006, o 09:59

To, ze jest to podlaczane do PC to jeszcze nie znaczy, ze musisz uzyc przetwornika C/A i sterowac jasnoscia analogowo. Nie zapewnisz w ten sposob koniecznej izolacji galwanicznej (no, chyba ze zrobisz skomplikowany uklad). Za to sterujac cyfrowo zapewnisz izolacje z latwoscia. Moj typ: PC -> uC -> zarowka

limpid
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: limpid » 7 lut 2006, o 12:51

Przetwornik do kompa podłączony jest za pomocą szyny I2C, komp od szyny jest odizolowany galwanicznie. Do szyny mam podłączeone jeszcze inne rupiecie i w związku z tym chciałbym żeby ten ściemniacz był sterowany włąśnie tą szyną, chciałbym żeby ta szyna i ten ściemniacz oświetlenia były spójne - niechce się bawić w pisanie kolejnego sterownika, bopwiem sterownaie szyną przez komputer z poziomu C++ za pomocą tego interfejsu co mam mam już opracowane w dość dobrym stopniu. Więc zależy mi na tym żeby ten ściemniacz był podpięty pod tą szyne ale widze że podpięcie go przez owy przetwornik jest kłopotliwe więc może być jakkolwiek ino żeby było z interfejsem i2c. Więc jak by mi mógł ktoś pomuc to bym prosił o jakiś schemat bo sam sobie nie poradze.

Wróć do „Poszukuję / kupię”