Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pradnica tachometryczna

Moderator:Jacek Bogusz

krzyzowiec1410
-
-
Kontaktowanie:
Pradnica tachometryczna

Postautor: krzyzowiec1410 » 4 gru 2005, o 18:39

Potrzebuje jakichkolwiek informacji na temat mikroprocesorowego układu do pomiaru prędkości za pomocą prądnicy tachometrycznej (tachoprądnica). Układ ma być oparty na mikroprocesorze firmy Atmel aTtiny 13 lub 15, 25, 26. Ogólnie chodzi o dokumentację techniczną prądnica + przetwornik analogowo - cyfrowy [mikrokontroler] (aTtiny) z funkcjami START, STOP, RESET + wyświetlacz!

Gienek1
-
-

Postautor: Gienek1 » 4 gru 2005, o 22:12

To musisz podać typ prądnicy, bo to w jej dokumentacji jest podana charakterystyka napięciowa tej prądnicy, która jest proporcjonalna do prędkości obrotowej jej osi.

krzyzowiec1410
-
-
Kontaktowanie:

Prądnica!

Postautor: krzyzowiec1410 » 5 gru 2005, o 08:39

Rodzaj prądnicy nie ma dla mnie znaczenia! Wydaje mi sie że najlepiej wybrać jakąś popularną, która jest łatwo dostępna!

Franciszek Meszko

Prądnica tachometryczna

Postautor: Franciszek Meszko » 5 gru 2005, o 17:17

Charakterystyka napięciowa prądnicy nie ma istotnego znaczenia. Głównym zadaniem prądniczki tachometrycznej jest generowanie napięcia zmiennego, którego częstotliwość mierzymy a na tej podstawie określa się obroty wału maszyny. W najprostszej postaci może to być popularne "dynamo" od roweru o ile wytrzyma łożyskowanie wirnika. Dokładnie mówiąc to nic innego jak samowzbudna synchroniczna prądnica (najczęściej z wirującym magnesem stałym). Należy tylko określić ile pełnych cykli sinusoidy wytworzy na jeden obrót czyli jaką uzyskamy częstotliwość (będzie ona zawsze proporcjonalna do obrotów). Dalsza sprawa to już problem odpowiedniego ograniczenia napięcia wyjściowego, przetworzenia na impulsy prostokątne i ich liczenia ale to dla elektronika nie powinno stanowić problemu.

krzyzowiec1410
-
-
Kontaktowanie:

Wszystko stoi!

Postautor: krzyzowiec1410 » 11 lut 2006, o 15:45

Nie ważne są dla mnie charakterystki i tym podobne bo nie będe programował tego układu. Potrzebny mi tylko schemta połączeń tacho + attiny26 +przyciski (RESET STOP START) +wyświetlacz ciekłokrystaliczny! Podejrzewam że ciężko będzie uzyskać jakąkolwiek pomoc!!! :no:

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 12 lut 2006, o 13:22

może dopnij wyjscie z prądnicy do:
jedno do masy
drugie do bazy np. BC548

Emiter tranzystora do masy , kolektor do pinu procka.

Wyświetlacz LCD (najlepiej HD44780):
1 - Masa GND
2 - Vcc +5V
3 - Vkontrast(-5V do +5V, polecam dopięcie do masy)
4 - R/S
5 - RW
6 - Enable
7 - D0
8 - D1
9 - D2
10 - D3
11 - D4
12 - D5
13 - D6
14 - D7
15 - +Vled(dołączyć do pinu 2)
16 - masa LED(dołączyc do pinu 1)

Przy sterowaniu 4-bitowym(używanym najczęściej) do procka dopnij piny : 6 , 4 , 11 , 12 , 13 , 14 - łącznie 6 pinów
Piny: 3 i 5 dopnij do masy. Piny 7 , 8 , 9 , 10 mogą wisieć w powietrzu(u mnie tak jest i działa, ale na wszelki wypadek daj je do masy). Pinów 15 i 16 możesz nie mieć - to podświetlenie.

Takie LCD możesz zdobyć na Allegro

krzyzowiec1410
-
-
Kontaktowanie:

Ale jak?

Postautor: krzyzowiec1410 » 13 lut 2006, o 20:50

Już mniej więcej wiem co i jak połączyć! W jakim programie mogę to narysować? Przydałoby się aby taki program pozwalał sprawdzać napięcia (wartości, przebiegi) w wybranym punkcie układu. Zbytnio się nie znam na projektowaniu układów, może ktoś pomógłby mi i narysował coś takiego?

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 14 lut 2006, o 07:13

Schemat mozesz narysować w Eagle
http://www.cadsoft.de/download.htm
Strona po angielsku

Zaś co do przebiegów... hmmm...
Możesz spróbować
http://www.mikrokontrolery.net/pawel/cr ... 0clips.rar
Tylko nie wiem, czy to nie jest zbyt prymitywne... jak chcesz to spróbuj

Co do przycisków...
Wepnij je pomiędzy masę a dany pin procka

krzyzowiec1410
-
-
Kontaktowanie:

Kolejny problem!

Postautor: krzyzowiec1410 » 5 mar 2006, o 22:30

Szukam prądnicy tachometrycznej której mogłbym urzyć w tym projekcie. Danych technicznych jest bardzo dużo, niestety nie moge nigdzie znaleźć ceny takiego urządzonka! Może ktoś się orientuje ile kosztuje takie coś lub poda mi namiary na jakis sklep internetowy lub inną stronę z takimi danymi!

Wróć do „Poszukuję / kupię”