Jest to moja pierwsza konstrukcja w dziedzinie audio.

Założenia, Początki, Plany
Postanowiłem zrobić radio. Miało ładnie wyglądać, mieć wejście liniowe i oferować lepszą jakość dźwięku niż chińszczyzna. W związku z tym, że o projektowaniu od podstaw urządzeń elektronicznych nie mam zielonego pojęcia, zdecydowałem się na gotowy zestaw do montażu. Przeszukałem ofertę kitów i wybrałem "Odbiornik UKF FM" z oferty AVT.
Obudowa
Na początku myślałem, że zrobię obudowę. Ale przeszukując piwnicę znalazłem uszkodzony i w dodatku niekompletny korektor graficzny Diora FS-032. Wywaliłem elektronikę ze środka, trochę wyczyściłem i już była obudowa.

Budowa
Budowę zacząłem od montażu kitu. Po zmontowaniu i wstępnym sprawdzeniu poprawności działania, rozpocząłem montaż do obudowy. Zasilacz składa się z 6W transformatora, mostka 35A, 2200uF, LM7812, 1000uF. Dwa skrajne potencjometry w obudowie wymieniłem na nowe, o odpowiednich parametrach i wykorzystałem. Reszta jest niepodłączona i robi za ozdobę. Zrobiłem dodatkowe wejście liniowe z sumatorem sygnału stereofonicznego (radio jest monofoniczne), przystosowane do podłączenia CD, oraz wyłącznik kolumny na przekaźniku. Przy wyłączonej kolumnie sygnał "idzie" przez rezystor 6,8ohm 5W. Złącza na kolumnę, antenę i wejście liniowe to RCA, fabrycznie zamontowane w obudowie. Sygnał jest prowadzony przewodami ekranowanymi, natomiast zasilanie i sygnał od wyjścia wzmacniacza poprowadziłem przewodem miedzianym 0,5mm.kw. Jako przewód sieciowy zastosowałem kabel głośnikowy OFC 0,75mm^, aby ładnie wyglądał, który po jakimś czasie zamieniłem na tradycyjny (na zdjęciach jest jeszcze ten głośnikowy). Nie lubię prowizorek (choć te są podobno najtrwalsze), więc w środku wszystkie przewody są uporządkowane, a każde połączenie jest solidnie lutowane. Radio zadziałało za pierwszym razem i działa do teraz, więc do czegoś się jeszcze nadaję.

Odsłuch
Podłączyłem kolumnę 10W i puściłem muzykę z CD. Jak na gigantyczną moc 1,2W

Koszty
Kit "Odbiornik UKF FM" - 47,99zł + wysyłka 13,00zł = 60,99zł
Potencjometry suwakowe (vol. + strojenie) - 7,50zł
Części na zasilacz, obudowa i inne drobiazgi - miałem
Fotografie
Proszę o branie udziału w ankiecie
PS. Wiem, że Unitrę należy szanować. Znaleziony korektor nie miał w ogóle płytki głównej i transformatora.
PS2. Wiem, że obudowa jest "trochę" za duża...

PS3. Mostek 35A był "pod ręką"...