już od dawna się kręciłem w tym temacie i oto powstał

[ Dodano: 08-05-2006, 21:36 ]
jak ktoś odpowie to dołącze kolejne fotografie, bo jest limit do 12tu obrazków
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięModeratorzy:Jacek Bogusz, robertw, Moderatorzy
kein Problem Michał - jak znajdziesz jakiś rdzeń, najlepiej z dziurkami na śrubki, to ślij do mnieBędziesz "musiał" nawinąc mi jakieś trafko
jest to silnik od wycieraczek jakiegoś poloneza, do niego przykręcony pręt gwintowany, a procesor liczy obroty
Ja sie tylko mocno zastanawiam dlaczego angazujesz w to PC, zabraklo Ci licznikow w uC ? Takie "hakierskie" zabezpieczenia robi sie wlasnie na liczniku.ten obecny działa na zasadzie styku - jak zamknie się obwód, to zwiera P0.x do masy, proc śle do PC wiadomość - PC odczekuje 400ms i odsyła do proca, aby już liczył kolejne zwarcie(hakierskie zabezpieczenie przed iskrzeniem styków - inaczej nie umiałem).
Natomiast w wersji easy/econo to wlasnie wyswietlania i klawiaturki bym sie pozbyl, sterowanie (zadawanie ustawien) i wizualizacja stanu przez RS.
jojzrobisz wielką rzecz dla forum EP i forum trioda.com
to prawda, tańszy....Aczkolwiek myślę, że lepiej zrobić na zwykłym AT89C51 - pewnie tańszy a nie potrzeba nam aż dallasowej prędkości.
Kiedyś dawno do identycznego zastosowania zrobiłem modułek 4026 + 7seg.ja się tylko troszkę zastanawiam - czy my czasem nie przesadzamy z tymi kontrolerami?
jeżeli to ma być tylko licznik 000...999 z zerowaniem to przecież
wystarczy 3 x ( 7490 + 7447 + 7*R + 7-seg LED ) + 74123 filtrujący impulsy![]()
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości