Witam !
Chciałbym przedstawić własnoręcznie wykonane urządzenie. Jest to efekt gitarowy "distortion" (SansAmp GT-2 z
www.tonepad.com <-). Do budowy wykorzystałem: zwykłe rezystory, kondenstory MKSE, potencjometry firmy Telpod i kostki NE 5532 (zamiast TL 072). A co do tranzystora, to można z powodzeniem wykorzystać każdy NPN (np. BC 547)

Cały układ umieściłem w obudowie Z-33A wraz z zasilaczem. Planuję zamontować jeszcze dwa efekty: chorus (także z
www.tonepad.com) i tremolo-vibrato (efekt opisany w EP 12/96 jako kit AVT-314). Gniazda (wejście, wył. nożny, +jedno dodatkowe) - stare "diny" z rozbiórki sprzętu. Wyjście - kabel z wtyczką "din" (którą można zmienić wg własnycz potrzeb). Wbudowałem dodatkowo "elektroniczne przełączniki efektów" zbudowane z: ukladow 4013 (w odpowiedniej konfiguracji pracują jako przerzutniki T), 4066 (klucze analogowe sterowane ww przerzutnikami) i kilku biernych elementów - zapewnia to bezzakłóceniowe przełączanie sygnału (np. przełączanie distortion - clean)

Służą do tego microswitch'e, nad kórymi znajdują się diody LED sygnalizujące, czy dany efekt jest włączony

Poniżej zamieściłem schematy i PCB efektów (z czase zamieszczę schemat i PCB elektroicznego przełącznika). Jeżeli coś jest nie tak lub jest dla Was niejasne, to pisać !

Pozdr. Ddevil