Pierwsze co trzeba zrobic to przygotowac odcinki tabbing wire ktore so dolutowane do cel Pisakiem rozprowadzamy flux w miejscu gdzie bedzie przylutowany przewod. Cyna nie jest potrzebna ale trzeba dbac o czystosc grota lutownicy. Ja zaczynam zawsze od strony swiatloczulej.
Trzeba obchodzic sie bardzo delikanie z cela ma ma grubosc okolo dwuch wlosow. Mimo ze obchodzielem sie jak z jajkiem jeden element zlamalem Wczesniej jak sprawdzalem napiecie na poszczegolnych celalach ten ktory uszkodzilem mial najwieksze napiecie. Napiecia na celach przy slabym swietle mialy duza rozrzutnosc 100 do 210 mV.
Cele mozna laczyc szeregowo lub rownolegle tak jak zwykle baterie. Gorna powierzchnia to minus a dolna plus.
Dzis jest pochmurnie mimo to napiecie na 40 celach wynosi okolo 21V
Piersza proba z bateria lit-ion ze starej bateri od laptopa. Bateria byla bardzo rozladowana 1.08V wiec bylem ciekawy czy juz bateria jest w krainie szczesliwych lowow (zalecane napiecie rozladowania 3V) jednak na szczescie w baterii nie zrobily sie zadne zwarcia i powoli zaczela sie ladowac pradem okolo 35mA
Napiecie w czasie ladowania spadlo z 21V do 3.19V. Wiem wiem ze trzeba bardzo uwazac i nie przekroczyc 4.2V. Ja nawet wole nie ladowac do pelna tylko do 3.95V dzieki czemu ilosc cykli ladowania jest o wiele wieksza
Parametry jednej celi
Kod: Zaznacz cały
moc 0.14W
max prad 0.28A
napiecie 0.5V
sprawnosci okolo 16%