Cześć
miałem ostatnio trochę zbędnego czasu wiec stwierdziłem ze jakoś go spożytkuje sobie i zbuduje wzmacniacz do mojego suba, bo stary był mizerny.
Zastanawiało mnie, jaki układ do tego wybrać i po analizie padło na układ Stk 4048II ze względu na możliwość zastosowania wzmacniacza od 20 do 200 wat ( i dość dobre parametry zależnie od końcówki II-V…)nie zmieniając płytki a jedynie eliminując niektóre elementy i zakładając zworki w te miejsca.
Dane to:
trafo 380w 2x55v - bo takie było pod ręka
Trafo pomocnicze 12v 2A
Filtracja 2x10000uF
mostek 20A może przesada, ale taki tez się znalazł
Zabezpieczenie zrealizowano na układzie attiny2313:
układ zabezpiecza:
-sterowanie przyciskiem dotykowym
-przed brakiem zasilania + 50 bądź -50 (przepalenie bezpiecznika bądź……
-wystąpieniem napięcia stałego na wyjściu głośnikowym < 0.7V
-włączenie transformatora głównego po 2 sek. od naciśnięcia przycisku
-opóźnienie dla przekaźnika dla załączenia głośnika(2+4sek)
- opóźnienie wyłączenia głośnika (2sek)
-Trafa głównego (2+2sek)
Zabezpieczenie termiczne:
Działa, gdy temperatura wejdzie na ok.35stC przy 60stC jest max.
Szczerze nie włączyło się jeszcze nigdy pomimo dość głośnego słuchania
Głośnik:
Kenwood KFC-W3003 –Trafił się okazjonalnie – 12” 4ohm
Obudowa:
Zamknięta (sealed) mdf 22mm wytłumiona gąbka dźwiękochłonna wyliczana do głośnika ze wzoru:
W(m) x H(m) x D(m) :0.0283
Co dało 1.5 czyli średni bas
Brak jeszcze Blachy górnej jest w trakcie projektu będzie wycinana CNC z podświetlanym logiem
P.s.wentylator został celowo umieszczony tak jest tam specjalna blacha kierunkowa dla powietrza, której nie widać (nieprzykręcona jeszcze) dodatkowo radiator nie jest pełna blacha ( na każde żebro ponawiercane są otwory, dzięki czemu powietrze przepływając od przodu przez otwory schładza je)
koszta:
elektronika około 80 zł-trafa miałęm z yamahy jedno a 2 z zasilacza jakiegos pewnie ,głośnik 50zl ,płyta mdf 200 zł cała ok.-6m2 nie sprzedają na kawałki reszta wykorzystana na inne kolumny.
Nie mam miernika mocy wyjściowej ale w zamian odnotowałem największy prąd wejściowy na głównym trafie 1,26 A co daje prawie 300W poboru mocy.
Gra dość ładnie słowa żony:" mąż jest zadowolony ale ja nie aż mnie uszka moje bolą i co ja mam z tego tylko słuch mi się pogarsza haha i na dodatek wszystko lata w pokoju jak go włączy"
P.s zwrotnicy brak - posiada ja amplituner (elektroniczna) reg odcieć i zmana fazy wiec nie było sensu zakładac jej.
I co sadzicie o tym??
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSubwoofer 100w-Coś nowego. by Nouki
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, Moderatorzy
Radiator jest ponawiercany fabrycznie bedzie tam blacha kierunkowa która sprawi ze powierze przeplywajac przez otwory schłodzi żebra radiatora.Jedyne co mi sie nie podoba to ten wiatrak z boku - jaką rolę on tam pełni? Jeśli ma odprowadzać ciepło to chyba lepiej jakby znalazł się na radiatorze?
Blachy sa w trakcie rysowania i beda wycinane w Cnc.
Schematy jak zrobie jakies to wstawie bo robiłęm z głowy i z Pdf-ow.
Gra jak dla mnie lepiej niz sub wczesniejszy jaki mialem Magnata i kosztował 1/8 ceny.
Koda kumpla jak sam powiedzial gra prawie tak samo tylko ciszej:)
Wiele daje głośnik ten do wypasów sie nie zalicza moze go zmienie ale to ..... jeszcze potrwa:)